2019.10.19 15:34 Kóborló Olvasottság: 216x
2

Irány a pláza!

George A. Romero (1940–2017) még 1968-ban, Az élőhalottak éjszakájával ha nem is megteremtette, de elég szépen kikövezte az úgynevezett zombis horrorfilmek zsánerét, amit jó pár folytatás és szintén jó pár újrafeldolgozás követett az elmúlt évtizedek alatt. Az egyik ilyen újrafeldolgozása a 2004-es Holtak hajnala volt (aminek még az eredeti Romero által készített változata 1978-ban jelent meg), melyet egy bizonyos Zack Snyder rendezhetett.

A Romero által készített zombijaira mindvégig igazak voltak azok a tények, hogy lassúk, de még így is komoly veszélyt jelentenek az emberiségre, hisz a vérszomjuk és az étvágyuk mindig kellő hőfokon éget. Nos idővel még a mester zombijai is átmentek egyfajta evolúción, de ő nem felgyorsította őket, hanem inkább értelemmel ruházta fel a lényeit. A többi filmes (jelen esetben Zack Snyder) elsősorban a sebességükre próbált hatni, hisz ebben a változatban már nem csoszogó hullákkal lesz dolgunk, hanem észvesztőn rohanó hullákkal. Ezáltal számomra talán veszélyesebbnek is hatnak, mint Romero élőhalottai.

Irány a pláza!

Snyder verziója igencsak sok helyen eltér az 1978-as változattól, talán csak egy olyan dolog van, ami mindkettőben megtalálható, és igencsak fontos szerepe van, az pedig az, hogy a túlélők egy bevásárlóközpontban barikádozzák el magukat az emberi szörnyetegek elől, és így körülbelül ki is fújt a hasonlóságok sora (persze biztos van apróságok tömbkelege még, de azok egyáltalán nem nagy horderejűek abból a szempontból, hogy ez egy újrafeldolgozott változata volt az eredeti a Holtak hajnalának). Tehát megpróbálok nem is egy remake-ként gondolni erre a filmre, és e tekintetben egy teljes mértékben szórakoztató és igencsak vérbő kis akció-horrort kapunk.

Sok horrort szerető ismerősömmel beszéltünk már arról, hogy egy jó zombis filmnél vajon melyik a jobb élőhalott megjelenés. Az, amit elsősorban Romero alkotott meg, vagy azok a brutálisan gyorsan közlekedő egyedek, amik ebben a filmben is szerepelnek. Szerintem erre kimondottan jó válasz nincs, hisz mindkét változatára készült már számtalan alkotás, ezért inkább én azt gondolom, hogy ha az adott film cselekményvezetése pörgősebb, akkor a gyorsabb zombik a nyerők, viszont ha a tempó ráérősen halad, akkor miért ne lehetne akár a lassú zombikat preferálni. Tehát jómagam emiatt se nem dicsérném, se nem marasztalnám el az új Holtak hajnalát.

Ami viszont kimondottan tetszett az új verzióban, az a színészválasztás. Pokolian jól sikerült eltalálniuk az adott karakterekre az adott színészeket, persze elsősorban Sarah Polley, Michael Kelly és Ving Rhames emelkedik ki, de a többiekre sem lehet semmi panaszunk. A technikai megoldások szinte szemkápráztatók, az élőhalottak megjelenítése pedig kellő mértékben sikerültek félelmetesre. Kár, hogy jelen filmünk keveset emel át Romero társadalomkritikájából, bár lehetséges, hogy Snyder változatának nincs is erre különösen szüksége, hisz úgyis a brutalitásával és a cselekmény sebességével akart elsősorban a nézőjére hatni.

horror

A Földön rejtélyes járvány pusztít, az éhező hullák pedig tovább tizedelik a megmaradt túlélőket, akik egy bevásálóközpontban barikádozzák el magukat. A tét nem csupán... több»

2