2019.01.26 23:17 Filmdoki Olvasottság: 137x
0

Szörnyen vicces!

Az 1984-es Szörnyecskék érthetően lett kultikus mozi. Meglepő módon azonban igen sokat váratott magára a folytatása, főként ha azt nézzük, hogy egy olyan évtizedben készült amikor a horrorok körülbelül évente kaptak egy újabb epizódot. Colombus kis rémei azonban 1990-ig várattak magukra, míg végre hosszas huzavona után még többen, még viccesebben és még őrültebben visszatértek a mozivásznakra.

Az új falka érdekes folytatás, melyet a klasszikus első rész rajongói közül sokan nem is kedvelnek. Az ok talán abban keresendő, hogy a 2. rész drasztikusan eltér az előzőtől. Kockázatos játék volt ez a készítők részéről, de azt mondom bejött. Dante teljesen szakított az első rész minimális földhözragadtságával és a folytatást a klasszikus Looney Tunes razjfilmek humorával ruházta fel. Ez pedig rendkívül jól passzol a szörnyecskékhez.

Szörnyen vicces!

A "történet" a csendes kisvárosból a nyüzsgő New Yorkba lett áthelyezve. Sajnos a várost nem dúlják fel a kis fenevadak, azonban kapnak egy toronyházat, mely mintha csakis az ő különbejáratú játszóterükként lett volna felhúzva. Van itt minden: mozi, játékbolt, konyha, fogorvosi rendelő, laboratórium. Szóval kész aranybánya ez a humornak, a film pedig szinte minden lehetőséget megragad arra, hogy valami elképesztően nagy elborultságot csináljon. A szörnyecskék végigrandalírozzák a mozit, mi pedig jókat nevethetünk ezen. Kifejezetten jót tett az is a filmnek, hogy rendkívül önreflektív. Kifigurázza az előző rész szabályait, gúnyt űz abból, hogy a kritikusok lehúzták. Szóval lazán döntögeti a negyedik falat és baromi jól áll neki. Persze a film humora nem mindenkinek jön be, sokan épp emiatt nem kedvelik annyira ezt a részt.

Karakterekről igazából nem beszélhetünk. Az előző részből jó néhány arc visszatér, és szépen asszisztálnak is a szörnyecskéknek, sok mélységet azonban ők maguknak nem kapnak. A rémek viszont annál többet! Gizmó belevalóbb, mint valaha, pokoli porontyai pedig még stílusosabbak. A trükkmester, Rick Baker arról is gondoskodott, hogy ne csak viselkedésükben legyenek különbözőek ezek a figurák, hanem már külsőleg is. Így van itt már kigyúrt melák, olasz maffiózó szörnyecske, intelligens szörnyecske, sőt, női szörnyecske is! Baker nem mellesleg azt is megmutatta, hogy miért sokkal jobb a bábmunka, mint a CGI. Elég csak az intelligens szörnyecske mimikáját megnézni.

A Szörnyecskék 2. - Az új falka egy fenemód szórakoztató mozi. Nem rosszabb, mint az első, ellenben jobbnak sem mondanám. Kellően egyedi, ez a legjobb kifejezés. Jó a hangulata, stílusosan debil és az egészet átjárja a '90-es évek nosztalgikussága. Nem csodálom, hogy a 3. résszel ennyi a huzavona. Egyszerűen ez után a film után nehéz még betegebbet mutatni.

fantasy | horror | szatíra | vígjáték

Billy és Kate új életet kezd New Yorkban, ahol szerény kis alkalmazottai lesznek Daniel Clamp hatalmas üzleti vállalkozásának. Ám ez a tekintélyes üzleti birodalom - mely... több»

0