2023.11.16 22:19 szemtelen Olvasottság: 1727x
3

Intim királyi fikciók vs. történelem

„A korona” látszólag II. Erzsébet királynő uralkodásának történetét meséli el, de az elmúlt néhány évadban Erzsébet leszármazottai kerültek a középpontba, illetve a nyilvánosság elé. Amennyire az 5. évad egy kicsit unalmas és eseménytelen volt, úgy a 6. évad megpróbálja minden pillanatában a hegedűhúr fémes feszességét visszaadni.

A két részre osztott „A korona” 6. évada először Diana utolsó heteit mutatja be négy epizódban, majd december 14-én visszatér hat utolsó résszel, amelyek a 2000-es évek elejének királyi eseményeit mutatják be.

Intim királyi fikciók vs. történelem

Most „A korona” idővonala az 1990-es évek végéhez érkezett, és Diana hercegnő megrázó elvesztésének újraélésével kell szembenéznünk, aki 36 évesen halt meg egy párizsi autóbalesetben 1997. augusztus 31-én. Diana halálának boncolgatása egy sötét téma, és ábrázolásában morbid, néhol indokolatlanul részletes, máskor pedig fájdalmasan lassú. Ez néha elviselhetetlenül komorrá teszi a sorozatot: ezek a jelenetek szinte nézhetetlennek tűnnek, nem azért, mert rosszul vannak eljátszva, megírva vagy rendezve, hanem azért, mert minden képkocka mögött valódi emberi szenvedés van.

A sorozat nagyon tiszteli Diana halálát és annak utóhatásait körülvevő jeleneteket, és nincsenek képek a balesetről vagy a testéről. Az, hogy megjelenik a halála után, számomra különleges rendezői vízió, megrázó és fojtogató, ha az élet ilyen korán és igazságtalanul megszakad.

„A korona” záró fejezete visszatalál az eredeti klasszikus ritmusába – bár kissé elkanyarodik a királynőtől –, méltósággal emlékezik és pazarul zárja be a brit történelem lenyűgöző fejezeteit.

Kötelező!

dráma | történelmi

A következő évad ott folytatódik, ahol az 5. évad véget ért, és a walesi hercegnő halála előtti utolsó napokról szól, amikor egy autóbalesetben életét vesztette ő és... több»

3