2023.07.16 13:08 OkosMajom Olvasottság: <100x
3

Hová tűnt Heather Langenkamp, akit maga Nancy tett tönkre?

A film három ikonikus sztárja, Heather Langenkamp (Nancy), a megtestesült Gonoszt (Freddy Krueger) alakító Robert Englund, és a kissé naiv barát, Johnny Depp (Glen Lantz), aki az elmúlt években inkább mint gyakorló alkoholista, drogos, és botrányhősként „tündöklik”, pedig színészként sem volt nagyon rossz!

Wes Craven rendező, Jacques Haitkin operatőr, Dana Lyman jelmeztervező és Anne Huntley díszlettervező nagyon összedugták a fejüket, hogy a 85 perces produkciót a maga 1,8 millió dolláros költségvetésével jól osszák be, és persze a vetítéseken (vagyis azok után) nyereséggel zárjanak!

Hová tűnt Heather Langenkamp, akit maga Nancy tett tönkre?

Mit raktak össze a készítők?

Tina Gray (Amanda Wyss) az egyik izzasztó éjszaka rémisztő álmot lát, egy furcsa, torz és összeégett alak kergeti, akinek az egyik kezén furcsa, pengékkel kirakott kesztyű van, és azzal támad rá.

Amikor felriad álmából, a hálóingén ott vannak a pengék nyomai, és ettől hősünk teljesen bepánikol!

Majd másnap reggel a legjobb barátnője, Nancy Thompson (Heather Langenkamp) és annak barátja, Glen Lantz (Johnny Depp) próbálják vigasztalni a teljesen összetört lányt.

Majd közösen úgy döntenek, hogy ott alszanak nála a következő éjszakán, mert Tina anyja munkaügyben elutazott.

Hamarosan azonban megjelenik Rod Lane (Jsu Garcia), Tina szerelme is, akivel aztán együtt alszanak.

De Tinát így is megtámadja álmában a félelmetes alak, ám ezúttal halálosan megsebesíti.

A teljesen ledöbbent és bepánikolt Rod csak annyit lát, hogy Tinát egy rejtélyes, láthatatlan, iszonyatos erő szétkaszabolja, és a plafonra rántja fel.

Ezek után Nancy apja, Donald Thompson (John Saxon), aki helyi rendőrként dolgozik, hamarjában letartóztatja a fiút, mert a gyilkossági ügyben tényleg minden ellene szól.

Aztán másnap Nancy iskolába megy, és mivel kimerült a történtek miatt, elalszik az órán, ahol álmában neki is megjelenik Freddy!

Üldözni kezdi, de aztán valahogy Nancy tudatosítja magában, hogy ez egy álom, és végső kétségbeesésében egy forró csőnek nyomja a kezét, amitől hangos sikollyal felriad az órán!

De viszont az ébredése után hatalmas megrökönyödésére az égésnyom ott sötétlik a kezén.

Kimerülten hazamegy, és beleül egy kád forró vízbe.

De otthon is elalszik a fürdőkádban, ahol Freddy ismét megtámadja, és megint éppen hogy túléli. (Itt van a klasszikus víz alatti kezes jelenet.)

Gyorsan meglátogatja Rodot a rendőrségi fogdán, és elmondja neki, mit látott, és hogy tudja, hogy Freddy Krueger (bár ők még nem ismerik) ölte meg Tinát.

Ezek után Nancy áthívja magához barátját, hogy nagyon figyeljen rá álmában, és azonnal ébressze fel, ha valami furcsát észlel.

Azt álmodja, hogy Rod élete hatalmas veszélyben van, ezért az éjszaka közepén felöltözik, és a rendőrségi fogdára megy az apjával beszélni, de ott eközben Freddy felakasztotta a fiút egy kötéllel, akinek a halála így teljes mértékben öngyilkosságnak tűnik.

Eljön Rod temetése, és ott Nancy megemlíti Freddy Krueger nevét, amitől szülei szemmel láthatóan megijednek, sőt megrettennek.

Az anyja, Marge (Ronee Blakley) elviszi őt egy igazi álomklinikára, ahol ismételten rémálmot lát, és miután teljesen kikészülve felébred, különös módon a kezében marad Freddy kalapja...

Nem is mesélném el az egész sztorit, csak annyit még, hogy a vége azért odafigyelős, csavaros, és kissé megosztó a nézőik között!

A Nightmare on Elm Street egy nagyon jól sikerült korai slasher, ami még egy plusz koporsószöget beütött (önkéntelenül) a Giallo koporsójába!

Wes Craven elindított egy franchise-t, ami már lassan 40 éve zakatol, és új „híveket” szerez az álomharcosoknak!

Még itt, ebben a részben (ennyit még megsúgnék) kiderül Freddy múltja és bűnei, plusz, hogy mit is tettek vele a szülők, többek között Marge, Donald, és többekkel együtt Mrs. Lantz (Sandy Lipton) és Mr.Lantz (Ed Call), plusz Tina mamája (Donna Woodrum), akik azért maguk sem voltak éppen Freddy irányába angyalok!

Nagyon ötletes, és véres halálnemekkel, szép képekkel tarkítva, jól használva a megvilágításokat. Ötletes és újszerű, természetesen kultfilm a javából!

Vannak apróbb hibái, de összességében azért egy igazi klasszikus, ami mellett nem lehet elmenni, és nem is szabad!

Nem tudom, Wes Craven hány részt tervezett, de szerintem ő sem gondolta volna, hogy ekkora „Freddy-cunamit” indít el 1984-ben!

Heather Langenkamp karrierjére nem, Johnny Depp további filmes életére viszont pozitív hatása volt a filmnek, itt futott be igazán!

Robert Englund pedig nekem, és sok más ember számára is az örök Freddy marad!

Az IMDB-n 250 ezer szavazatnál 7,1/10-en áll a film, nálam 88% és egyértelműen öt csillag!

horror

Nancy Thomson (Heather Langenkamp) átlagos kamaszlány, életét azonban váratlanul hátborzongató események sora kavarja fel. Rémálmok kezdik gyötörni, minden éjszaka sikoltozva,... több»

3