2023.03.05 10:58 Zsolt Szabó Olvasottság: <100x
2

A csúcson kell abbahagyni!

Rocky Balboa elkíséri barátját, Apollo Creedet egy Ivan Drago nevű orosz bokszoló elleni bokszmeccsre. Drago túl erős Creednek, és sajnos megöli őt a ringben. Balboa magát okolja Creed haláláért, és eltökélt szándéka, hogy legyőzze Dragót. Elnyeri Creed korábbi menedzsere, Duke segítségét, és Szovjetunióba utazik, hogy megküzdjön Dragóval.

Így lehet tömören összehozni eme film lényegét tartalomügyileg, viszont ez nem tükrözi azt, ami érzelmileg és lelkileg hat ránk ebbe a cirka másfél órába. Igen, csak ennyi a játékidő, ami nem hagy minket lankadni szerintem, mert pörög az egész másfél óra. A Rocky-sorozat már a negyedik részénél sem lassít, igaz, ez kicsit másabb, mint az előző három Rocky-film, ami érződik is rajta. Az érződik rajta, hogy itt már Sylvester Stallone például leforgatott egy Rambo-filmet, és érződik ezen a filmen is a hatása, mivel ezt a filmet is ő jegyzi íróként és rendezőként, immáron már harmadszor, és azért ez a véleményem, mivel ebbe a Rocky negyedik részben a karakterbe már látunk egy kis Rambót is. Aki másfele is kacsingat már, például megnyitja kapuit külföld felé, sőt az orosz-U.S.A. ellenérdekekkel is játszik. Abban az időben még azért volt feszültség eme két hatalom közt, nem csoda, hogy ezt a filmet anno itthon csak 1990-ben mutathatták be, a Vasfüggöny leomlása után. Különben ez a része nem tetszik a filmben, hogy kicsit már politikai hangvételű lett Sly forgatókönyve, mert eddig ettől mentes volt. Ezt leszámítva a boksz jelenetek jól meg lettek koreografálva, igaz, ami igaz, én nagyon bele tudom élni magam a filmekbe, és hát tuti, hogy egy 15 menetes ilyen püfölést senki nem bírna ki, még Drago se, de ezért film a film, hogy picit elrugaszkodjon a valóságtól, de mint mindig, a jó győz a rossz ellen. A film csúcsosodása egyértelműen Apollo halála volt, és azutáni érzelmi vonulat, és a film számomra kedvenc része, amikor Rocky kocsiba ül, és vezetés közbe montázsolja a fejébe az eddigi részeket, egy igen ütős zene alatt. Mint mindig, beszélek picit a zenéről is, mert úgy gondolom, az szerves részét képezi egy jó filmnek, mert egy jó filmnek jó zenei aláfestés dukál, sokat határoz meg, és úgy gondolom, Bill Conti hozta a harmadik rész minőségét itt is. Felhangzik az Eye of the Tiger, de ezenkívül egy másik Survivor-szám is részét képezi a filmnek, a Burning Heart ami tökéletesen illeszkedik a filmhez. Rocky Szovjetuniós edzése pedig visszanyúlik egészen az 1976-os Rockyhoz, akkor ugyanígy edzett Philadelphiában. Az új szereplőkről csak annyit, hogy sótlanok voltak a filmben, hiába Drago (Dolph Lundgren) volt a főgonosz szerepében, egész filmben maximum, ha 5 mondatot mondott, és Brigitte Nielsen pedig, mondjuk azt, hogy a nevével vonzotta a férfi közönséget. Egy biztos a Rocky IV. része nem lóg ki a sorból, és hozza azt a kötelezőt, amit eddig is elvártuk a filmektől, és ha azt nézzük, anyagilag a Winkler-Chartoff producerpárosnak nagyon megérte, mert még mindig hatalmasat kaszáltak a filmmel, ami, ha a franchise-t egybe vesszük, durván pozitív a mérleg. Így ajánlom ezt a filmet is megnézésre! Az értékrendszerem szerint még mindig megüti a 7/10-es osztályzatot.

84 Rocky IV  (1985)

dráma | sportfilm

Rocky immár nem a dicsőségre és a győzelemre hajt. Új küzdelmében a bosszúvágy vezérli. Mentorával és jó barátjával, Apollo Creeddel a Szovjetunió legyőzhetetlen... több»

2