2015.10.28 22:19 Sodanth Olvasottság: <100x
0

Együtt örökké élni fogunk...

Darren Aronofsky korunk egyik legtehetségesebb rendezője. Első filmje a Pi nagyszerű mű volt, második műve a Rekviem egy álomért, meg élete legjobbja, az a film igazi kultmozi lett, zseniális alkotás. A harmadik filmje viszont szerintem a legérettebb, ez volt A forrás. Darren éveket készült a filmre, rengeteget kutatott, olvasott.

A forgatókönyvre hatott saját származásának filozófiája, a történet szerkezete a zsidó miszticizmus, a kabbala szerint épült fel, ezért a 3 történeti szál. A film eredetileg nagy költségvetésű produkció lett volna Brad Pittel és Cate Blanchettel, de Bradnek más elképzelései voltak és össze is veszett Darrennel és dobták a filmet. A Fox ezért csak bevállalta, mindösszesen 35 millát adtak a filmre, a főszerepre az akkor már ismert Hugh Jackman került és Darren akkori élettársa, a csodálatos Rachel Weisz. A színészek jók voltak, de a film ereje mégis a történetben és a vizualitásban van.

Együtt örökké élni fogunk...

A három idősíkon futó és egymásba fonódó történetek nagyszerűek, fölösleges is filózni a miérteken, azt csak Darren értheti, inkább érezni kell, mert ez a film igenis az érzelmeinkre és az érzékeinkre hat. A látvány egyedülálló, magával ragadó, költői, a film maga is sokkal inkább filmköltészet, nem éreztem olcsónak, Darren olyan szépen bánt a képekkel, mintha csak egy festmény néznénk. Ezt megfejeli Clint Mansell csodálatos zenéje, mely csak tovább fokozza az élményt. Ezt a filmet érezni kell, bele kell élni magunkat Tom fájdalmába, szerelmének elveszítésébe. Az ember próbál dacolni a halállal, de ez az egyetlen biztos földi életünkben, hogy valamikor, valahogyan elmegyünk. Izzy méltósággal távozott, tovább él Tom-ban és az elültetett fában, az emlékekben. Csodálatos film ez, kell hozzá egy fokú érettség, többszöri nézésre termett. Ajánlott film, értőbbeknek.

82 A forrás  (2006)

dráma | sci-fi

Tommy minden idejét a kutatólaborban tölti, hogy megtalálja a felesége agyát megtámadó halálos kór ellenszerét. A nő már belenyugodott sorsába, és arra kéri férjét, fejezze... több»

0