![]()
Az első egy órában valahogy idegenkedtem a filmtől, zavart a vontatottsága, és hogy nem értettem, mire akar kilyukadni a sztori. A karakterek és a sorsuk néha ijesztőek voltak, valahogy benne volt a levegőben az a feszültség, hogy hirtelen történni fog valami nagy dráma, tragédia. Egyébként tetszett a látványvilág, ennek a kommunista vagy posztkommunista időszaknak a szegényesebb városképe, utcaképe, és igazából minden megjelenített díszleteleme adott egy különleges hangulatot. Bájos volt a főszereplő, bár ambivalens érzéseim vannak olyankor, amikor az egymásba szerető karakterek között van ránézésre vagy 20 év korkülönbség, főleg, hogy a nő épp csak felnőtt, még gyermekinek, zsengének tűnik, míg a férfi markánsabb arcvonásai, hajviselete és ruházata egy középkorú ember képét festik, de ez persze jellemző is volt a régebbi korokra.
Ami a cselekményt, mondanivalót illeti, végülis az utolsó fél óra tisztázott mindent, izgalmas és megható volt. Függetlenül attól, hogy van-e bármi realitása ennek, hogy az ember kettő életet él, vagy két helyen él egyszerre. De valami ilyesmit én is szoktam érezni, hogy nagyon hiányzik valaki, akit nem tudok konkretizálni, pontosan beazonosítani, mintha a lelkem valahol máshol utazna vagy más emberrel lenne éppen. Ugyanígy elsírtam magam tegnap, mint Veronika a filmben, mert nagyon hiányzott valaki, de már órákkal később, amikor épp egy másik filmet néztem.
![]()
A pszichológia, a családállítás, az álomkutatás, a parapszichológia, ugye, foglalkozik olyan fogalmakkal, mint a lélektárs, a családlélek, a kollektív tudattalan, a telepátia. Aztán ha még messzebbre rugaszkodunk: előző életek, párhuzamos életek, párhuzamos valóságok vagy univerzumok kérdései. Félelmetes, megrendítő és izgalmas egyszerre, hogy mennyi olyan dolog van, amit nem tudunk, nem értünk, amiről a tudomány jelenleg nem tud nyilatkozni, sem bizonyítani, sem cáfolni.
62 Veronika kettős élete (1991)
dráma | fantasy | misztikus | romantikus | zenés
A Veronika kettős élete című filmdrámában két nő életével ismerkedhetünk meg. Veronika Krakkóban él, míg Veronique Párizsban. Egy napon születtek és megtévesztésig... több»
Szereplők: Irène Jacob, Guillaume de Tonquédec, Philippe Volter, Chantal Neuwirth, Halina Gryglaszewska