Tim Burton világnézetének befogadásához szükség van egyfajta speciális tükörre, és valljuk be, némi kattantságra is. Akiknél viszont ez adott, azok örök rajongói lesznek a munkásságának.
A Beetlejuice azért is igazi különlegesség, mert Burton első igazi, önmagát láttató munkájának tekinthető. A film 1988-as megjelenése előtt csak a Pee- Wee nagy kalandja viselte a mester keze munkáját, ami azért még messze állt az azóta már megszokott és megszeretett Burton-stílustól.
Gondolom, nem voltam egyedül az ötlettel, hogy mielőtt beülök a moziba megnézni a folytatást, újranézem gyerekkorom klasszikusát (mely jelenleg a Max csatornán elérhető). Kicsit aggódtam, hiszen – feltételezem, ezzel a jelenséggel sem vagyok egyedül – gyakran futottam már bele abba, hogy egy film, ami annak idején vicces, szórakoztató, vagy esetleg épp hogy izgalmas és félelmetes volt, most, néhány évtized elteltével hatalmas csalódás, mely csak ezt a kérdést szüli: Mi tetszett nekem ezen akkor?
A Beetlejuice azonban még mindig fantasztikus, semmit sem veszített 1988-as varázsából. Az élvezetet pedig csak fokozza az azóta már jól ismert burtoni stílusjegyek kezdeti szárnybontogató próbálkozásainak felismerése (pl. a homokféreg, vagy Beetlejuice kígyó formájában). Egyszóval remekmű. Újra és még mindig.
Nézzünk egy kis tartalmi visszatekintést azok kedvéért, akik még nem látták, vagy már nem emlékeznek. Adott egy meseszerű kisváros, ahol egyébként sokunk boldogan ellakna, és egy bájosan naiv fiatal pár, Barbara és Adam (az ifjú Geena Davist és Alec Baldwint viszontlátni harmincas éveik elején már önmagában élmény), akik egy szerencsétlen autóbalesetben életüket veszítik, és szellemként ragadnak egykori otthonukban, melyet aztán új lakók vesznek birtokba.
Élők és holtak szembenállása nem újdonság, már annak idején sem volt az, ám mindez megfűszerezve a Tim Burtontől megszokott morbid bájjal és a képességgel, mellyel még a negatív szereplőket is szerethetővé teszi, egyszerűen megunhatatlan.
Ezek után mit hoz a folytatás? Izgatottan várom, irány a mozi!

Adam (Alec Baldwin) és Barbara Maitland (Geena Davis) egy kedves és nyugalmas pár, akik halálos autóbalesetüket követően végre szeretnének örök nyugalomra lelni vidéki... több»
Szereplők: Michael Keaton, Winona Ryder, Alec Baldwin, Geena Davis, Sylvia Sidney