2018.11.26 21:16 Berto49 Olvasottság: 267x
1

Könyvben is, filmen is nagyszerű élmény

Ez a regényadaptáció ritkán látható módon hűségesen követi az irodalmi alapot. A 2001-es megjelenésű regény 2005 óta azonos címen, Lukács Laura fordításában magyarul is olvasható. Szerzője Ian McEwan (1948) Booker-díjas angol író. A film első ötven percének légköre erősen emlékeztetett James Ivory „Napok romjai” című munkájára.

Meglepődve olvastam a rendező egy nyilatkozatában, hogy Ivory erősen inspirálta őt, meg kell hagyni, sikeresen. Természetesen más a történet, a főhőse Briony Tallis (a 13 éves lány szerepében a nyakigláb Saoirse Ronant láthatjuk, aki azóta jelentős filmes karriert ért el, de személy szerint engem annyira befolyásolt ez az ellenszenves szerep, hogy a későbbi alakításait sem tudom tiszta szívvel kedvelni) egy írói ambíciókat dédelgető bakfislány, aki hazug kijelentésével tönkreteszi nővére és Robbie, a gondnok fiának életét. Nővére, Cee (a kritikákban többnyire mérsékelten tehetségesnek tartott Keira Knightley hiba nélküli alakításában) csak mellékszereplő. Szépségét nem lehet megkérdőjelezni, közéleti tevékenységéért a Brit Birodalom Rendje tiszti (OBE) fokozatát érdemelte ki.

Könyvben is, filmen is nagyszerű élmény

Az időközben 18 évessé vált Briony (Romola Garai jelentéktelen alakításában) önkéntes nővérként sebesülteket ápol a háborús hátországban, míg az igazságtalanul megvádolt Robbie Franciaországban harcol a németek ellen. A filmnek ebben a részében, a dunkerque-i tengerparti öt perces, vágás nélküli jelenet az egyik csúcspont. Többen giccsnek tartják, pedig többet elmond a tragikus eseményről, mint Merle „Két nap az élet” című könyve, vagy a belőle készített 1964-es Verneuil-film. Briony idős kori életszakaszát Vanessa Redgrave csodálatos átélésű alakításában láthatjuk. Sajnos nagyon rövid ez a rész, viszont a hatalmas csavarról innen értesülhetünk. Igazságtalanság lenne említés nélkül hagyni a skót színész, James MacAvoy teljesítményét Robbie szerepében, mert érte Golden Globe-díjra és BAFTA-ra is jelölték. Redgrave mellett ő a legkiemelkedőbb színész ebben a filmben, amelyet minél többször nézek meg, annál jobban tetszik.

dráma | háborús | misztikus | romantikus

SkyShowtime (2023.02.14.)

Egy forró nyári napon 1935-ben Angliában a nagy képzelőerővel és írói vénával megáldott kislány, a 13 éves Briony (Saoirse Ronan) rájön, hogy nővére, Cecilia (Keira... több»

1