2021.04.03 23:51 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 349x
2

Velejéig rohadt!

Az Éjszakai Vadász vagy Night Stalker egy beteg és velejéig romlott ember, aki kicsit több mint egy év alatt "híres" lett az elkövetett tetteinek köszönhetően. Texasban született, El Pasóban, igen nagy szegénységben, rossz körülmények között. De mégis hogyan lett ilyen? Csak ő a hibás ezekért a tettekért? Kétlem.

Az apja erőszaktevő volt, és a kis Ramirez már 10 évesen marihuánafüggő lett. Többször súlyosan megsérült a fején, majd epilepsziás rohamai is lettek ebből kifolyólag. Ebből is látszik, hogy a véletlenek egybeesése is kell egy bizonyos dolog teljessé alakulásáig, mint esetünkben is. Természetesen nem akarok okolni senkit, hiszen Ramirez maga döntötte el, hogy ezeket a borzalmas tetteket elköveti, hiszen el akarja követni őket. Így utólag persze már könnyű okosnak lenni ez ügyben.

Velejéig rohadt!

Balszerencséjére ekkor szerel le a seregtől Miguel nevű nagybátyja, és megszeretteti a fegyvereket a kis Ramirezzel. Itt már Ramirez sokat játszott a vér és erőszak gondolatával. Nagybátyja, aki maga is profi rabló és betörő volt, sokszor magával vitte unokaöccsét a portyáira, és eközben szabadidejében megtanította a kés, a lőfegyverek használatára, a lopakodás művészetére, sőt a hangtalan, zajtalan gyilkolásra is. A kis Ramirez pedig mohón itta a szavait.

De ennek az "idillnek" hamar vége szakad, mert Miguel arcon lőtte a feleségét, aki a helyszínen meghalt, a bíróság elmegyógyintézetbe záratta a férfit, mivel pszichopatának nyilvánították. Ramirezt később kirúgták az iskolából, mert folyton elaludt az órákon. Majd munkába állt a helyi Holiday Inn Hotelban, ahol a szálloda kulcsaival betört a szállóvendégekhez, és rendszeresen kifosztotta őket. Ráadásul egy ott nyaraló hölgyet éppen meg akart erőszakolni, amikor a férje rájuk tört, és Ramirezt nagyon megverte. Feljelentés nem történt.

Majd ezek után irány a napfényes Kalifornia. Itt indul végzetes útjára. Itt lesz egy gyilkológép, itt lépi át azt a mezsgyét, amit a törvényesség kerítése ölel körbe. De Ramireznek már nem számít semmi. Ölni akar, és cselekszik is. Első áldozata egy kilencéves kislány, akinek a meggyilkolását csak a halálsoron vallja be 2009-ben. Ezután megkezdi ámokfutását a forró Kaliforniában...

A dokufilmet sok kritika érte, elsősorban azért, hogy kissé bulváros lett az egész, és ízléstelen, hogy az áldozatok hozzátartozói megszólalnak ennyi év után. Igen, érezhető az amerikai filmekre jellemző túlexponáltság, az erőszaktevő úgymond "misztikussá" tétele, az utána nyomozó rendőrök szinte földöntúli ereje, kitartása. Persze, ez így van. De ma csak így lehet sikeres filmet, dokurealityt készíteni. Ha egy ilyen sikeres streaming platform elkészít egy ehhez hasonló anyagot, bizony ezek az elemek nem hiányozhatnak belőle.

Visszatérve egy pillanatra még. Gil Carello és Frank Salerno, a két zsaru, aki nyomozott a Night Stalker ügyben, nekem nagyon emberinek tűnt, és szimpatikusnak, hiszen kifejtették gyengeségeiket, hibáikat és kételyeiket a nyomozás alatti életükből. Nem tagadták, hogy néha a pohár fenekére néztek, és már-már feladták. Ráadásul, mikor a cipőnyomot nyilvánosságra hozták, összeomlott minden.

Egyszóval jól felépített, szépen dokumentált, színészekkel nagyon korrektül eljátszatott flashbackek. Egy jól megkomponált mű, amire csak csettinteni tudok. Soha rosszabbat ebben a műfajban! Játék a fényekkel, színekkel. A fanyalgóknak meg üzenem, ma így lehet eladni egy terméket. (I hyped this event once or twice.) De akár többször is. Erősen ajánlott kategória.

dokumentum | krimi | misztikus

A dokumentumfilm-sorozat Amerika leghíresebb és legveszélyesebb sorozatgyilkosának történetét meséli el. Megtudhatjuk, hogyan vadászták le és ítélték el. több»

2