2021.06.20 19:48 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 159x
2

Kellemes kommuna

Először is tisztázzunk valamit! Reboot vagy remake? Egyik sem és mindkettő. Kaptunk ismételten egy "erdőbenmegtámadnakmenekülök" filmet, amit kb. más formában, más díszletben, más dramaturgiai szempontok szerint, más színészekkel, de kb. már ezerszer láttunk. Az úgymond eredeti franchise arra épült, hogy ártatlan, az erdőben ilyen-olyan okokból eltévedő, piknikező embereket egy belterjes, gnóm és elmebeteg család egyesével levadászik. A hat epizódból, de mégis különálló filmből álló sorozat a harmadik epizódra teljesen kifulladt, de jó amcsi szokás szerint még plusz három részt rápakoltak. Rosszabbnál rosszabbakat...

Erre jön Mike P. Nelson, és hoz egy merőben más koncepciót. Egy szekta... Álarcokkal, álcaruhában, kommunában és szervezetten. Együtt vadásznak, együtt élnek.Nincs különbség köztük, persze azért ez az amiknál azt jelenti, hogy a főagancsos Venable-nak (Bill Sage) menőbb háza és menőbb cuccai, plusz hatalma is van. Ő az örökösök vagy alapítók vezére. Akik 1859 óta bozótlakók lettek. Fura, nem?

Kellemes kommuna

Hőseink kirándulni jöttek az erdőbe, Jes (Charlotte Vega), Milla (Milla D'Angelo), Luis (Adrian Favela), Darius (Adain Bradley), Gary (Vardaan Arora) és Adam (Dylan McTee), aki nekem totál Bruce Campbellra hajaz, természetesen gyengébb kiadásban. Jól eltévednek, és összefutnak több alkalommal az örökösökkel, akik azért nem vasárnapi ministránsok, mint majd a sztoriból kiderül. De hőseinket a fura fizimiskájú kisvárosi lakók is figyelmeztették, hogy az erdőben az ösvényről le ne térjenek. Hát persze, hogy letérnek, és gyorsan el is tévednek.

Így a film megnézése után, ami azért valljuk be, tele van kisebb-nagyobb blődségekkel, logikai paradoxonokkal, úgy álltam fel, hogy semmi olyat nem láttam, amit már ne láttam volna. Ja, és bevallva, csak hogy megsúgjam, a szőrmeszerkót és a kőbaltákat, szekercéket, főleg az íjakat nagyon nem értettem. Szerintem Mr. Nelson és a stáb is elpöffentett egy-egy vicces cigit, mert másra nem is tudok gondolni. A halandzsa nyelv viszont menő volt. Bocsi, de 1859-ben már azért voltak lőfegyverek, nem? Ráadásul, akik lakóbusszal utazgatnak, nem féltve kommunájuk, közösségük létformájának napvilágra kerülését, inkább identitásuk megőrzése lenne a cél. Egy igazi vezető szerintem ezt tartaná szem előtt.

A zene engem viszont eléggé idegesített, erről pedig Stephen Lukach tehet, aki nem kifejezetten a filmhez illő zenéket illesztette be a képsorokhoz. A vezető lányát játszó Edith (Daisy Head) engem nagyon irritált, végig grimaszolta a filmet, vagy túlripacskodta, a lényeg, hogy nagyon gyengén hozta a karaktert. Egyszóval nem rossz film, de nem is az a mozi, amiről öregkoromban egy tábortűznél ódákat zengenék az unokáimnak. Főleg, ha szenilis leszek, és semmire nem fogok majd emlékezni.

Ami kissé horrorisztikus volt, az a megvakítottak barlangja, de érthetetlen módon ők már bezombultak. Ezen kissé meglepődtem, de beleillett a film kicsit böszme, béna forgatókönyvébe. Mindenesetre érdekes koncepció. Lám-lám, ez a nagy emberség és egyenlőség, amit Venable hirdetett. Kicsit lenyomata is mai társadalmunknak. Tartozz hozzánk, tedd, amit mondunk, ha hibázol, viszont véged... Köszi, de inkább itt élek a bűnös "kinti" világban. Egy-két sörrel lecsúszik a film, úgyhogy üljetek le, és hajrá! De mi az a fura agancsos árnyék az ablakomnál? És ez a fura susogás? Áááááá...

horror | thriller

Jen öt barátjával a varázslatos Appalache-hegységbe készül kiruccalni, a csapat azonban hamar letér a kijelölt útvonalról, hogy felfedezzen egy titokzatos polgárháborús... több»

2