2016.02.04 17:41 moov18 Olvasottság: 1279x
4

Felkavaró

Ha egy szóval kellene definiálnom Pascal Laugier Mártírok című francia horrorját, akkor azt hiszem elsőként a "felkavaró" jelző jutna eszembe. Azzal eddig is tisztában voltam, hogy a franciák értenek a műfajhoz, és sziklakeményen ábrázolják azt, amit csak szeretnének, nem ismernek határokat, nem spórolnak az erőszakkal. Viszont jelen filmmel olyant tapasztaltam, amit idáig még egynél sem láttam korábban. Szó szerint kiugrasztotta nálam a nyulat a bokorból.

Olyan hatást váltott ki, amiről eddig álmodni sem mertem volna. Elszorította a torkom, görcsben volt a gyomrom, beszűkítette a látóterem. Végig feszült volt, olyan légkör lengte be, hogy az valami eszméletlen volt. Embertelen és brutális.

Felkavaró

A szó szoros értelmében. Még életemben nem adtam filmre öt csillagot, sem itt, sem máshol, viszont most muszáj volt megtennem, eljött ez a pillanat is! Olyan állapotba taszított, olyan hatást gyakorolt, hogy elmondani nem lehet. Egy biztos, gyenge idegzetűeknek nem való, végig egyetlen vékony hajszál választja el a nézőt az őrülettől, a végső megkeseredéstől. Miután megnéztem, hosszú hónapokig üldöztek a film egyes jelenetei, sokszor a mai napig bevillannak képek. Lelkironcs lett utána belőlem, a lelkiállapotomat alapjaiban szétzilálta. Aki igazi horrort szeretne látni kérem szépen, az nyugodtan megnézheti! Itt kezdődik a horror! Nyomorba dönt, elgondolkodtat, megbotránkoztat, érzelmileg felkavar. Brutális, szadista, embertelen, könyörtelen. Nem találom a jelzőket. A film befejezése után még hosszú percekig ültem a televízió előtt, gondolkodóba esve, hogy tulajdonképpen most mit is láttam. Hosszú évek óta a polcomon van, egyszer láttam, azóta se fordult meg a fejemben, hogy újra megnézzem. Favorit a gyűjteményembe, mégsem tudnám újra megnézni. Ki érti ezt?! Provokatív és intenzív. Nehezen szabadul élményétől az ember. Nehezen feldolgozható, megemészthető. Nem ad lehetőséget a fellélegzésre, mélyre taszít. Pörgésben tart, feszültségben tart. Rabul ejt és fogva tart. A befejezéstől totálkár lettem. Hihetetlenül brutális, kínzós horror, felejthetetlen élménnyel. A műfaj rajongóinak erősen ajánlott megnézése, bár nem árt kétszer meggondolni, hogy biztosan szeretnék-e. A műfajban abszolút a legjobb, a legerősebb, a legkeményebb, ilyen egy igazi horror, a többi szimplán mese habbal.

75 Mártírok  (2008)

horror

Egy fiatal nő igazi bosszúra szomjazik azok ellen, akik gyerekkorában elrabolták és megkínozták. Az élő pokolba tartó utazására elkíséri egy barátnője, aki szintén... több»

4