2023.09.07 13:54 Artemisia Olvasottság: 131x
4

A csókkirály

A békakirály története egy univerzális népmese, melynek legismertebb változatát a Grimm testvérek jegyezték le. A mese ezen formáját vették alapul a '90-es évek reneszánszát idéző alkotásához, A hercegnő és a békához, melyben nemcsak a klasszikus hercegnős tündérmesékhez, de 2004 óta először a 2D technikához is visszatértek.

A klasszikus mesét természetes alaposan átdolgozták, modernizálták: Az 1920-as évek New Orleansába helyezték a történetet, főhősnője pedig egy afroamerikai pincérlány. Tiana gyermekkorában tündérmeséket hallgat egyetlen csóktól daliás hercegekké változó békákról, dúsgazdag barátnője, Charlotte társaságában. Azonban Tiana hamar kinövi a tündérmeséket, és felcseperedve keményen dolgozik, hogy megnyithassa saját éttermét, míg Charlotte továbbra is a fehér lovon érkező hercegről álmodozik. A városba érkező Naveen herceg tiszteletére adott jelmezes bálon azonban mindkét lány álma elérhető közelségbe kerül – bár közel sem úgy, ahogy azt gondolták, és ebből egy végtelenül bájos, romantikában és humorban gazdag kaland kerekedik.

A csókkirály

A rajzfilm abban a legjobb, ami a klasszikus Disney-mesék alapköveit jelenti: a jó és a rossz párharca, a hagyományos erények – szorgalom, őszinteség, becsüket, szerénység – érteke, nagybetűs szerelmi történet, imádnivaló állatszereplők, hol vidám, hol romantikus musicalbetétek, gyönyörű jellemfejlődések és szívmelengető tanulságok.

A békatestbe zárt Naveen és Tiana kalandja a louisianai mocsárban nemcsak végtelenül szórakoztató, humoros epizódokat tartogat (pl. a Louissal, az aligátorral való találkozás, a békavadászok, a szentjánosbogarak énekkara, az örök álmodozó Ray, vagy a hóbortos Odie Mama), hanem gyönyörűen ábrázolja a szerelem szövődését, és előkészíti a jellemfejlődést mind Tiana, mind Naveen számára; előbbinek rá kell jönnie, hogy az igazi értékek nem anyagiakban mérhetőek, utóbbinak pedig igencsak van mit tanulnia a szorgalmas munkáról és az őszinte érzelmekről. A történet végére pedig mindenki tanul valami fontosat, még Charlotte, az elkényeztetett, apuci pici lánya archetípus is képes kilépni ebből a sablonból, és képes áldozatot hozni a barátaiért. Louis, a jazz-virtuóz aligátor megtanulja elfogadni önmagát, Rayhez pedig az egész rajzfilm legérzelmesebb jelenete kötődik, ami után szem nem marad szárazon.

A képi világ kifejezetten látványos lett, járjunk New Orleans nyüzsgő utcáin, vagy a mocsárban, egyformán gyönyörű kompozíciókkal találkozhatunk. A kézzel rajzoltság meglátszik rajta, ami cseppet sem zavaró, sőt egyfajta nosztalgikus bájt kölcsönöz neki.

Az igazi, autentikus New Orleans-i hangulat is jót tesz az egésznek, jó ízléssel szőtték bele az olyan jellegzetes elemeket, mint a voodoo-szertartások, a Mardi Gras, vagy a mindenhol jelenlévő, lüktető jazz.

A hercegnő és a béka egyszerre nosztalgikus és egzotikus, modern és klasszikus, és a legszebb Disney-mesék korszakát idézi. Kedves történetével, imádnivaló karaktereivel és tanulságos mondanivalójával pedig ő maga is beillik ebbe a sorba.

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | romantikus | vígjáték

A békakirály történetének modern feldolgozása, amelynek helyszíne ezúttal New Orleans, ahol Maldonia hercegét Dr. Facilier békává változtatja. Tiana hercegnő hiába próbálja... több»

4