2016.02.05 22:21 moov18 Olvasottság: <100x
1

Végre nem egy kiszámítható tömegcucc

Alexandre Aja tehetsége, érzéke a horrorkészítéshez vitathatatlan. A kegyetlenkedést, brutalitást új, magasabb egyben művészi szintre emeli. Különösen egyedi alkotás ez a Magasfeszültség, egyrészt a film kimenetele miatt. Egyáltalán nem a megszokott, kiszámítható tömegcucc.

Másodsorban egy rejtély lengi be hentesünket, akinek nem mellesleg alig adnak a szájába valamiféle szöveget. Valósághű ábrázolás, intenzív filmélmény, feszültség jellemzi a filmet. Nem a tipikus klisékkel teli slasher, a csavarral abszolút földbe döngöltek, hatalmas meglepetésként ért. Érdekes, borzongató zenei aláfestés, komor hangulatvilág, a helyszínválasztás is megérdemli, hogy kiemeljem a film síkjából.

Végre nem egy kiszámítható tömegcucc

Egyszerű de nagyszerű. Aja egy olyan európai thrillert készített, amire teljességgel büszkék lehetünk, egyedi, utánozhatatlan. Csodálkozom, hogy Hollywood még nem kezdte el csorgatni rá a nyálát, és nem lovagolta meg a témát. A film alapanyaga egy igazi aranybánya, egyszerűnek hangzik, könnyednek tűnik, mindezt egy csavarral a végén kifordítja. Úgy indul mint az átlag, viszont aki kitartó és megvárja a végét, esetleg nem kap addig infarktust, maximálisan meg fog lepődni és meg lesz elégedve az összképpel. Az egyik legizgalmasabb, legfeszültebb a műfajban mellyel valaha csak találkoztam, Aja alapos részletességgel rendezett-tervezett. Sosem felejtem el a jelenetet, mikor is a "gyilkos" behatol a házba. A főszereplő nem a megszokott magatartást képviseli és kezd el torkaszakadtából sikítozni, hanem ésszerűen, logikusan cselekszik. Beveti az ágyat, kitörli a csapot, eltöröl minden arra utaló jelet, hogy ott valaki járt. Mondhatni különleges képességgel ajándékozza meg az általa kreált karaktert, gondolkodással. Agyat adományoz neki, ami egyedülálló a műfajban, hiszen nem a megszokott "gondolkodj irreálisan és fuss" mentalitást szorgalmazza. Röviden: izgalmas, feszült thriller. A végkifejlet pedig lenyűgöző és valóban fordulatos.

horror

Marie (Cécile De France) és barátnője, Alex (Ma?wenn Le Besco) egyetemisták. Két szemeszter közötti szünetben vidékre utaznak, hogy meglátogassák Alex szüleit. A ház a semmi... több»

1