2017.08.27 18:23 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 1255x
2

Szenzációs, maradandó alkotás

A Maléna egy mérhetetlenül összetett alkotás, amelyet bármely oldaláról vizsgálunk, mindenképpen maradandót alkotott a filmvilágban. Nem véletlenül hivatkoznak rá olyan sűrűn, az idő múlásával pedig csak egyre inkább felemelkedik a klasszikusok sorába.

Ha a film felütését nézzük, s magát az elbeszélőt, Renatot egy 12 éves fiút, akkor a történet középpontjában egy szexualitását éppen felfedező kamasz kerül, akinek titkos álma az olasz kisváros legszebb nője lesz, Maléna, aki után minden férfi megfordul az utcán, még az is, akinek a vallása vagy éppen a családi állapota ezt nem engedné meg. Renato szemszögén keresztül egy kedves kis történetet ismerünk meg egy tizenéves reakciójáról a női testre és az éledező vágyakra, amely olykor még humoros színezetet is kap (nyikorgó ágy és három napig tartó maszturbálás vagy éppen a hóbortos álomképek, amelyekben a fiú hős megmentőként tetszeleg). Maléna és Renato "kapcsolata" azért is érdekes, mert a fiú végig külső szemlélője marad a nő életének, egészen a film utolsó 3 percéig kell várnunk arra, hogy egyetlen (valós) párbeszéd is elhangozzon a két karakter között.

Szenzációs, maradandó alkotás

Aztán ahogy haladunk szépen-lassan előre, a történet egy másik dimenziót is kap: nevezetesen egy közösség képe rajzolódik ki, ami elképesztő aljassággal viseltet egy nő iránt, aki kicsit vékonyabb, kicsit szebb, kicsit kihívóbban öltözködik az átlagosnál, ennélfogva sokkal érdekesebbé válik bárkinél, s kuriozitását még tovább növeli az a tény, hogy bár férjes asszony, mégis egyedül van, sokan szabad prédaként tekintenek rá, majd mikor özvegyasszonnyá válik, megítélése még inkább negatív súlyt kap az álszent és irigy közösség szemében. SPOILER S amikor a film végén Maléna immár újra férjes asszonyként visszatér a városba, arca sminktelen, haja újra fekete és rövid, ruhája pedig teljesen átlagos (így már nem látnak benne veszedelmet), a közösség úgy tesz, mintha mi sem történt volna, s nyájasabb, mint valaha. SPOILER

Itt kell megjegyeznem a film egyik óriási pozitívumát: azt ahogy az olasz mentalitást bemutatja (pofozkodó és üvöltöző apa, egyik ablakból a másikból átordibáló asszonyok), na és persze ahogy bemutatja azt az utat, ahogy egy pletyka terjedni kezd, s végül eléri a célját.

S persze itt van nekünk Maléna. Az ízig-vérig nő, minden férfi titkos vágyálmának megtestesítője, akire minden nő irigykedik, féltékeny, s a csábító démont látja benne. Érdemes megfigyelni azt a jellemfejlődést, amelyen Maléna keresztül megy, s amely a film utolsó harmadában abban a már-már katartikus jelenetben csúcsosodik ki. Maléna ugyanis kezdetben harcol az őt érő negatív megítélések ellen, majd úgy megy szembe azokkal, hogy azonosul velük (ennek tökéletes szimbóluma a hajvágás és a hajfestés is).

Na és ha mindez még nem volna elég, itt a politikai háttér is, amelybe a történet simul, s amit kellő hozzáértés híján meg sem próbálok elemezni.

A Maléna számomra a Kamaszkorom legszebb nyara és A skarlátbetű elegye, de ezt a művet hiba volna bármihez hasonlítani, hiszen önmagában is nagyszerű. Sikere összetettségében, színészi alakításaiban rejlik, valamint a csodás jellemrajzokban és a gyönyörű fényképezésben (legyünk büszkék Koltai Lajosra), valamint a katartikus utolsó 20-25 percben, ami pont akkor érkezik meg, amikor a néző figyelme kissé kezdene elkalandozni. SZENZÁCIÓS!!

86 Malèna  (2000)

dráma | háborús | romantikus | vígjáték

Maléna szépsége és érzékisége felkavarja az állóvizet az unalmas szicíliai városkában, melynek lakói már megszokták, hogy náluk gyakorlatilag semmi érdekes nem történik. A... több»

2