2017.02.02 22:26 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 101x
0

Műfaj paródia

A This Is Spinal Tap (szerintem meghagyhatták volna az eredeti címet) egy igazi gyöngyszem. Vélhetően nem lesz belőle önálló műfaj, de nagyon találó, ahogy Reiner karaktere (Marty Dibergi) úgy határozza meg a filmjét, hogy ez egy "rockumentary". Mert ez valóban az.

Nemcsak egy korszakot, hanem egy teljes zenei műfajt foglal össze és parodizál ki alig több mint 80 percben. Ehhez pedig remekül passzolnak ezek az áldokumentarista eszközök. Tényleg minden benne van, amitől a Tap egy valódi zenekar is lehetne, miközben folyamatosan parodizálja a valódi, nagynevű rockzenekarokat és zenészeket (hegedűvel gitárt pengetni, Angus Young-féle pózban gitározni, de csak segítséggel visszaállni, hogy pár példát említsek), s ez nemcsak a koncert jeleneteken működik, hanem az egész történet szintjén: probléma az új lemez borítójával, lemondott koncerthelyszínek, lelépő turnémenedzser, folyton közbeszóló barátnő, bandából kilépő tag. Bizony, a rocksztárok élete sem fenékig tejfel, de ezek is mind-mind szerves részei voltak a nagy zenekarok pályafutásának, s zanzásított formában az összes meg is jelenik ebben a nem túl hosszú sztoriban. Közben pedig folyamatosan közbeékelődnek Reiner interjúi is, amelyek tovább mélyítik az egészet (ebből a kedvencem Nigel erősítői, amelyeket már 11-esre lehet feltekerni).

Műfaj paródia

Egy nagyon okos paródia, amely egy percig nem veszi komolyan magát, s végig remekül lehet szórakozni rajta (egy perce sem kínos, nem úgy, mint a mostanában készülő, hasonló "művek). Aki még nem látta, az sürgősen pótolja!

96 A turné  (1984)

szatíra | vígjáték | zenés

1982-ben a legendás brit heavy metal banda, a Spinal Tap megpróbálkozik a nagy visszatéréssel. Népszerűsítésük érdekében egy amerikai turnéra készülnek, amire velük tart az... több»

0