2023.08.20 08:31 Juki-onna Olvasottság: <100x
0

Ha rossz király vagy, elpusztul az ország, ha jó, akkor gyarapodni és virágozni fog.

Nem is lehetne aktuálisabb a cím, mint most. Az Excalibur az egyik legszebb történet, melyet valaha hallottam és láttam. Egy történet, mely megérinti mindenki szívét. Egy legenda egy jó királyról, annak hűtlen feleségéről és hűtlen barátjáról.

Zárjuk ki a külvilág zaját, és kapaszkodjunk, mert visszarepülünk több ezer évet. Milyen csodálatos látomás az „Excalibur”! Arthur király (Nigel Terry), a briton király (körülbelül 496–537 uralkodott) legendájának ez a vadul ambiciózus újramondása a sötét középkor és az őket benépesítő hősi alakok kísérteties és erőszakos változata. Nagyszerű páncélos alakok, gyönyörű lovak, a lovak dobogása hihetetlen erőt sugároz. Olyan részletgazdagságba, olyan áthatolhatatlan légkörbe, a sárkány leheletébe kerülünk, ami gyönyörű és egyben kiábrándító.

Ha rossz király vagy, elpusztul az ország, ha jó, akkor gyarapodni és virágozni fog.

Az „Excalibur” rendezője (John Boorman) zseniálisan tudja átadni nekünk ezt az érzést. A film a produkciós tervezés, a jelmezek és a speciális effektusok diadala. Hiszünk a hősökben, és kívánjuk a gonosz bukását. Az aláfestő zene, a Carmina Burana (Carl Orff, 1937) olyan erőt sugároz, amitől újjászületünk. Csodálatos film a kardról és a királyáról. Mindez olyan részletgazdagságba, olyan áthatolhatatlan légkörbe, olyan zűrzavaros világba repít minket, hogy megszűnik körülöttünk minden. A kard és a varázslat történetét nagyon szép nézni. Merlin (Nicol Williamson) néha nagyon szórakoztató, fanyar szellemességgel van felvértezve. Az „Excalibur” egy revizionista nézet arról, hogyan nézhetett ki Arthur, az emberei és kora. De a film hajlamos lágy fókuszba és áthatolhatatlan ködbe sodródni. A film legutolsó jelenete, ahol az angyalok magukkal viszik Arthur már halott testét a legcsodálatosabb jelenet, és könnybe lábad mindenki szeme. A színészek játéka tökéletes. Sok híresség felbukkan a filmben: Gawain (Liam Neeson), Uther Pendragon (Gabriel Byrne), Leodegrance (Patrick Stewart), és még sorolhatnám. Igazán átadják nekünk ezt a középkori érzést. Talán nem ide passzol, de lenne egy kérdésem: Mi mozgatja a Világot? A pénz vagy a szerelem? Ne hamarkodjuk el a választ!

dráma | fantasy | kaland | romantikus

A film a legendás Arthur király történetét dolgozza fel. A szegény fiú Merlin, a varázsló segítségével megszerzi az ország trónját. Ugyanis ő az egyetlen, aki a... több»

0