![]()
Gyerekkoromban rengetegszer láttam ezt a mesét, megvolt Disney-VHS-en, s volt, hogy naponta megnéztem, így kívülről tudtam a szövegét. Ma megtekintettem újra, s kíváncsi voltam, milyen hatással lesz rám a sztori. Sok Disney-rajzfilmet látva azt mondanám, hogy a Hercules jól illeszkedik abba a sorba, amelyekért a család fiatalabb és idősebb tagjai is tudnak jóízűen szórakozni (talán annyiban eltér, hogy a főszereplő nem egy hercegnő, hanem egy leendő hős, muszklimanus kiadásban). A sztoriba rengeteg tanítójellegű elemet csempésztek bele az alkotók (egy srác, aki érzi, hogy nem való a környezetébe, s elindul, hogy megtudja hová tartozik, az önfeláldozás azért és azokért, akiket szeretünk, a lesajnált mester, akihez sosem jött el a tökéletes tanítvány, s már feladta, és még sorolhatnám), és nagyon odafigyeltek arra is, hogy a dalok fülbemászóak legyenek, mondhatni slágergyanúsak (erről Alan Menken gondoskodott).
Ráadásul a görög mitológia adta környezet remek lehetőséget adott arra, hogy egyértelműen kijelölje, ki a rossz és ki a jó a történetben. Nagyszerűek voltak a magyar hangok (nekem Kulka János volt a kedvencem, no meg Balázs Péter), a mitológikus elemeket ügyesen emelték be (igaz kellően felszínesen: a filmben Herkules úgy jelenik meg, mint Zeusz és Héra fia, holott a hős anyja Alkméné volt, aki itt "csak" nevelőanya lett, de ez még megbocsátható tévedés), illetve egy-két filmes, és popkult utalást is észre lehet venni (én pl. most vettem észre, hogy van egy Zordonra emlékeztető oroszlánjellmez az egyik jelenetben).
![]()
Ha még figyelembe vesszük azt is, hogy az utóbbi években milyen filmek dolgozták fel Herkules történetét, akkor az csak még tovább erősíti ennek a mesének az erősségét, hogy egy élvezhető, szórakoztató, és ami a legfontosabb egy Disney-film esetében: az egész család számára kikapcsolódást biztosító, egész estés rajzfilmként tud működni. Az én esetemben pedig úgy, hogy a gyerekkori élményeket újra előhozta, emlékeztetve arra, hogy miért is szerettem annak idején ezt a sztorit.
87 Herkules (1997)
animáció | családi | fantasy | kaland | musical | romantikus | vígjáték
Zeusznak és Hérának megszületett közös gyermeke, Herkules, a kis vasgyúró. Az Olümposzon mindenki boldog, kivéve Hádészt, Zeusz fivérét, az alvilág urát. A trónörökös... több»
Szereplők: Danny DeVito, Charlton Heston, James Woods, Hal Holbrook, Samantha Eggar