2022.01.16 13:57 Lubi Olvasottság: <100x
2

Fragmentált női sorsok

A fragmentált történet öt összefüggő, de nem időrendben elmesélt epizódon keresztül mutatja be egy lány eltűnésének és meggyilkolásának esetét. A formabontó megoldással prezentált bűntényt közvetett módon, mindig más-más, az esethez kapcsolódó szereplő nézőpontjából ismerhetjük meg. Így a drámai fordulatokat előbb ismerjük, mint a soron következő epizódok hősei, ezáltal egészen másként izgulunk értük, mint egy szokványos thriller esetében.

Karen Moncrieff forgatókönyvíróként és rendezőként is jegyzett filmje a lelkünket veszi célba történetszilánkjain keresztül. A részeket keretként összetartó bűneset csak kiindulópont a különböző női sorsok bemutatásához. A bűnbánó anya, az elhanyagolt tettestárs feleség, a prostituálódott áldozat, a zaklatott testvér vagy éppen a kihasznált, gondoskodó lány mind különböző lelki traumák súlya alatt szenvednek.

Fragmentált női sorsok

A nyitott befejezésű, elvarratlan szálak az őket megelőző epizódok részleteivel egészülnek ki, de végkimenetelük így sem egyértelmű. Hiszen a narratíva sosem előre tekint, mindig csak visszafelé halad. Ennek ellenére nincs lezáratlanság érzete a történteknek, mivel a fragmentált cselekmény sokkal inkább tematikus motívumokra koncentrál. Így a nők érzelmi és ebből következő társadalmi vagy éppen testi kizsákmányolásának sokoldalú prezentálása kerül a film középpontjába.

A rövid szegmenseknek köszönhetően pedig az egymást követő érzelemdús jelenetek sem válnak túlzottan dagályossá vagy giccsessé. Ennek hátulütője, hogy a korlátozott játékidő viszont kibontakozni sem engedi igazán az egyes epizódokat. Minden szál éppen csak elindít vagy lezár egy eseménysort, melyet nincs ideje alaposan körüljárni. Az összkép mégis kellően kielégítő a keretnarratíva kifejtettségének és többnézőpontú megismerésének köszönhetően.

dráma | krimi | misztikus | thriller

Arden próbál rájönni, miért pont neki kellett megtalálnia egy holttestet a küszöbén. Tehetetlenül járkál a lakásban, és figyeli magát az összetört tükrökben. Ő lesz az... több»

2