2021.01.29 14:15 Kóborló Olvasottság: 828x
2

Visszatér a hófödte gyilkos

A 2006-ban bemutatásra került norvég horrorfilmnek kimondottan pozitív volt a fogadtatása mind a kritikusok, mind a nézők körében, ezért nem szolgált nagy meglepetésként, hogy két évvel később elkészülhetett a folytatása is. Tulajdonképpen az első rész történeti lezárása korrekt volt, de ha már a norvégok megteremtették a saját slasher műfajú gyilkosukat, akkor ugyebár miért is álltak volna meg egy résznél (főleg a pozitív fogadtatást figyelembe véve). A folytatás története szerint csupán pár órával járunk az első rész eseményei után, és innen követhetjük figyelemmel a továbbiakat.

A Hideg préda effektíve nem szakít a Hollywoodból származó slasher elemekkel, de kimondottan ügyesen alakítgatták át a sajátos arculatukra eme stíluselemeket. Úgy is mondhatnám, hogy az első rész történetileg talán kissé emlékeztetett a Péntek 13 második vagy harmadik részére azzal, hogy adott fiatalok a tudtukon kívül kerülnek halálos veszedelmekbe egy olyan helyszínen, ahol egy őrült sorozatgyilkos szedi az áldozatait.

Visszatér a hófödte gyilkos

A Hideg préda 2. része számomra egy másik klasszikus horrorfilmet idéz meg, méghozzá a Halloween 1981-ben bemutatott második részét. Bár itt jegyezném meg, hogy a filmbéli hatalmasra nőtt és szótlan gyilkos bennem semmi természetfeletti benyomást nem keltett az első rész megtekintése után, szóval egy percre sem éreztem, hogy egy elpusztíthatatlan személlyel lenne dolgunk. Emiatt egy kissé szkeptikusan is álltam a második részhez, de szerencsére kapunk itt erre egy (kis jóindulattal elfogadható) magyarázatot, és ennyi persze egyértelműen elegendő is ahhoz, hogy visszatérhessen a gyilkosunk.

A második rész abból a szempontból is követi a horrorfilmek folytatására jellemző elveket, hogy mindenből többet akar nyújtani a nézőnek. Több karakter egyenlő több haláleset, több vér egyenlő több brutalitás. Hogy történetileg is több lett-e, mint az elődje? Számomra csupán részben. Az első részt sem vádolhatjuk azzal, hogy érdekes és kidolgozott volt a története, viszont kimondottan jól építkezett arra, hogy az atmoszférája rendben legyen, és ezt el is érte. Számomra talán az a legnagyobb különbség a két rész közt, hogy míg az első hiányosságait kimondottan sikeresen orvosolni tudták a kellő atmoszférával, addig a második résznél ezt már csak részben tudták elérni. Viszont kárpótlásként kapunk több halálesetet és több brutalitást.

Igaz, hogy mindkét részt közepesre értékeltem, de míg az elsőt egy nagyon erős közepesnek éreztem, addig a másodikat már csak egy sima közepesnek gondolom. Mindezek mellett még mindig kíváncsi vagyok, mit hoztak össze a harmadik résszel.

horror | thriller

2006 telén néhány fiatal szembesült a brutális véggel Jotunheimen hegyei között. Miután egyiküket baleset érte, az elhagyott szállodában egy pszichopata gyilkos terrorizálta... több»

2