2022.07.16 09:20 BRANTON Olvasottság: 1037x
5

A gyanú árnyékában

Egy nap láttam a legendás, n betűvel kezdődő (nem Netflix) téka ajánlatai között. Megfogott a sztori, pedig a repülőgéppel kapcsolatos történetekért annyira nem vagyok oda, valahogyan túl száraznak találom őket.

2-3 hétig feküdt a laptopomon. Tegnap este gondoltam egyet, üssük el az estét egy jó filmmel! Sokszor van az, hogy melléfogok és egy borzalmas alkotást sikerül megnéznem. Szerencsémre, most kifejezetten jól jártam. Yann Gozlan rendező úrtól nem láttam még egy alkotást sem, ahogyan a műben szereplő színészektől sem. Viszont annyit tudtam, hogy francia alkotás. A francia mozikat nagyon szívlelem, hiszen híresek az életszagúbb történetekről, s azok realisztikus, már-már naturalista bemutatásáról. Matthieu (Pierre Niney) egy életunt, de fiatal és tehetséges Feketedoboz-elemző. Egy repülőgépbaleset ügyében nyomoz, mely során egyre több rejtély üti fel fejét. A hatóság lezárja az ügyet, de a férfi bizonygatja igazát. Mikor feleszmél, hogy senki sem hisz neki, tudja, hogy valaki eltitkolja előle az igazságot. Az sem kizárt, hogy az összes munkatársa tud az igazságról, csak el szeretnék tusolni az ügyet. Matthieu viszont nem szeretné eltusolni, sőt, az életét kockáztatva göngyölíti fel a szálakat.

A gyanú árnyékában

Nos, ez egy végig feszült krimi-thriller, mely az idő haladtával egyre izgalmasabb. Vontatottabbnak érződő részek is vannak ugyan, de szükségesek ezek a percek, hiszen részletes nyomozás alakul ki bennük a szemeink előtt. Ami nagyon tetszik ezzel a részletességgel kapcsolatosan, hogy a karakterek nem amerikai szuperhősök, hanem egyszerű emberek, akik pont ugyanolyan büdöset sz*rnak, mint bárki más.

A film közepénél kapcsolódik be egy erős thriller hangulat, sokszor már paranoia elnevezéssel is lehetett volna illetni. Remekül játszik rendezőnk a feszültséggel, amely két órán keresztül kitart. A történet csavaros és összetett, egy percig sem lankadhat figyelmünk. Erősen elgondolkodtató film ez. Agyalhatunk sokat azon is, hogy valóban megtörténnek bűncselekmények eltusolásai, csak azért, hogy egy malőr miatt ne bukjon a vállalat. Na meg persze van az a pénz, ami miatt a legjobb alkalmazottad életét sem veszed figyelembe. Egy nagyon erős filmélménnyel gazdagított engem a Boíte noire, mely az év egyik legjobb filmje. Sajnos eléggé kevesen ismerik ahogy látom ,szóval tökéletesen illik rá a bujtatott gyöngyszem kifejezés. Ha egy 3 perccel korábban ér véget a film, akkor még a zseniális osztályzatot is megadnám. Így is közel van hozzá, félreértés ne essék, brutál jó kis film ez! 4 csillag, de nagyon ajánlatos alkotás!

78 Feketedoboz  (2021)

dráma | thriller

Egy fiatal elemző karrierje legnagyobb kihívásával kerül szembe, amikor rábízzák az egyik legmodernebb személyszállító repülőgép fekete dobozának elemzését. több»

5