2020.09.26 19:48 Kóborló Olvasottság: 619x
2

Kegyetlen űrbéli jövevény

Ismét leporoltam gyermekkorom gyerekkorom egyik rémálmokat megidéző filmjét, az Xtro-t, és sok évvel az első találkozásom után a filmmel kíváncsian ültem elé, hogy még most is képes-e a frászt hozni rám eme alkotás. Nos, ha frászt nem is kaptam az újranézése során, de hogy ez még mindig egy hatásos film, az tény. Kevés elborultabb, sötétebb és félelmetesebb hangvételű film ugrik be elsőre, mint az 1982-ben készített Xtro.

A film rendezője, Harry Bromley Davenport többször is hangsúlyozta, hogy nagy hatással volt az elkészítésére Ridley Scott 1979-ben mozikba küldött, Alien című alkotása, csak ő azt a fajta rettegést, amit Ridley Scott Alienje egy űrhajón szolgáló legénységen élt ki, egy földi család mindennapi életébe akarta becsempészni. Mondjuk jómagam soha nem akartam e két filmet összehasonlítani, bár azért az tagadhatatlan tény, hogy mindkét film megkerülhetetlen darabja lett a sci-fi horror műfajnak. Viszont a film rendezője semmiképp nem akart az Xtro-val csak egy szimpla horrorfilmet készíteni, ezért beleszőtt a történetbe még ráadásként egyfajta családi drámát is, ami egész jól működik akkor, amikor épp nem valami borzalmakkal frusztrálja a nézőt. Ráadásul ezt a fajta kettősséget képes volt nyakon önteni egy olyan elborult és bizarr hangulattal is, ami mindenképp kiemeli a filmet az átlagos horrorfilmek közegéből.

Kegyetlen űrbéli jövevény

A film költségvetése (kb. 500 000 font) nagyban befolyásolta a megszületése tárházát, de szerencsére itt azt is ki lehet jelenteni, hogy az aprópénznek számító gyártási költség olyan kreatív szakemberek ötleteivel találkozott, hogy a legtöbb esetben elegendő volt ez a pénz. Kezdjük is a film trükkjeivel, amik mára azért már igencsak megkopottnak nevezhetők, de hogy milyen hatást válthattak ki a megjelenése idején (1982), azt csak találgatni merem! Valószínűleg sokkolóan hathattak a nézőre. Ráadásul a filmben legalább egy olyan jelenet található, ami nagy valószínűséggel a legtöbb horrorrajongónak megmaradt még most is az emlékei közt (a filmbéli szülés).

Sajnos technikai téren a film több alkalommal is megbotlik, de mint említettem, ezeket a botlásokat ellensúlyozták a kreativitással, ami értékelhető volt, viszont elég sokszor zavarba ejtők. A rendező többször is nyilatkozta, hogy szándékosan használtak több esetben is zavarba ejtő képsorokat. Szintén dicséretet érdemel a hangulat, hisz borzasztóan sötét és nyomasztó atmoszférájú lett az Xtro, amit még sok esetben képes volt tovább fokozni a zenei aláfestés is (amit szintén a rendezőnek, Harry Bromley Davenportnak köszönhetünk).

Színészek terén nem emelnék ki senkit, viszont nagy kár azért az aprócska hibáért, hogy több olyan karakter is található a filmben, akiket csak azért írtak be a történetbe, hogy láthassuk az értelmetlen elhalálozásukat. Viszont, ha ezeket leszámoljuk, igazán jól megírt karaktereket kapunk, akiknek a kiteljesülését meg is kapjuk a film végére.

Nem egy könnyed és szórakoztató film az Xtro, főleg a zavarba ejtő hangvétele és a sok esetben zavaros története miatt, emiatt nem is merem nyugodt szívvel ajánlani bárkinek. Viszont akik szeretik a bizarr és sok esetben szürreális horrorfilmeket, azok tehetnek egy próbát vele.

78 Xtro  (1982)

horror | sci-fi

A kis Tony és apukája a kutyusukkal játszanak, amikor hirtelen sötétség támad, majd egy nagy fényviharban Tony apja eltűnik. Három év elteltével az eltűnés helyszínén lezuhan... több»

2