2024.02.22 10:57 Artemisia Olvasottság: <100x
2

A kellsi kódex nyomában

A kellsi kódex az ír történelem felbecsülhetetlen értékű írásos emléke, egyben az európai miniatúrafestészet egyik legékesebb darabja is. A középkorból ránk maradt kézirat azonban a maga korában még ennél is többet jelentett: a 9. században viking támadások tarolták le Nyugat-Európát, a barbár hódítások pedig nemcsak a társadalmi-gazdasági berendezkedést, de a kultúrát is felperzselték. A négy evangéliumot tartalmazó kellsi kódex elkészültének és befejezésének ügye, valamint a vikingek által lerohant Ionából Kellsbe való átmenekítése ezért a keresztény reménység, a nemzeti kultúra megmenekülését is jelentette a pusztítás elől.

A kellsi kódex tehát egy olyan történelmi ereklye, mely régóta megérdemelt már egy hozzá méltó mozgóképes feldolgozást, amit meg is kapott 2009-ben Tomm Moore ír rendezőtől, akinek első műve volt a Kells titka, mellyel kivételes rendezői víziókról és egyedi történetmesélői hangról tett tanúbizonyságot.

A kellsi kódex nyomában

A bámulatos grafikával készült rajzfilm markáns geometriai formákkal, erőteljes fraktálokkal idézi meg a kellsi kódexet és annak vizuális és kalligráfiai szépségét. Cselekményét tekintve pedig a kódex eredettörténetének tekinthető, hiszen születésének, befejezésének és fennmaradásának körülményeit meséli el az ír folklór csodálatos elemeinek segítségével, a jó és rossz, a sötétség és a fény mitikus párharcaként.

Aidan testvér egy pusztító viking rajtaütés során, a lángoló Ionából menekül el az értékes Iona könyvével együtt (mely a félkész állapotban lévő kellsi kódex) és a kellsi apátság falai mögött lel menedékre. A főapát, Callach testvér azonban hallani sem akar a már akkor is legendás könyv befejezéséről, az apátság erőforrásait sokkal inkább a kolostort védelmező, roppant fal építésének szentelné, mely védelmet nyújt a küszöbön álló viking betöréstől. Az apát unokaöccse, a 12 esztendős Brendan azonban fogékony Aidan testvér szavaira, és nagybátyja tiltása ellenére kész a segítségére lenni a könyv befejezésében. Ehhez azonban a biztonságot jelentő falon kívülre kell merészkednie, ahol egyaránt tapasztal csodálatos és szörnyűséges dolgokat. Barátságot köt az erdőt farkas képében őrző tündérrel, Aislinggal, valamint meg kell küzdeni a sötétség démonával, Crom Cruach-kal. Végül pedig a Cellach testvér által megjósolt, apokaliptikus erejű viking ostrom során kell megmentenie a kódexet, majd befejezni, és elvinni a reményt az emberek számára.

Brendan kálváriája szimbolizálhatja a kódex hányatott sorsát is, mely minden nehézség ellenére fennmaradt az utókor számára.

Tomm Moore műve valóban a sötétben fénylő világosság krónikája, elemi erejű mestermű, mely lenyűgöző, csakúgy, mint az a kódex, melynek történetét megénekli.

87 Kells titka  (2009)

animáció | családi | fantasy | kaland

Brendan, a 12 éves kamasz a Kells-i apátságban éli mindennapjait. Szorgos társa a szerzeteseknek, s minden munkából kiveszi a részét, hogy megóvják a viking támadásoktól... több»

2