2022.07.14 11:32 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 228x
2

Miért is?

A Netflix filmek terén sokat fejlődött (na jó, nem mindenben) az elmúlt években, legalábbis egyes zsánerfilmek terén. Időről-időre fel-fel bukkannak olyan filmek, amik témája felkelti az ember érdeklődését, és ez A pók fejével sem volt másképp. Mondjuk bevallom, kisebb nyomásra kellett választanom, olyan családi vonalon. Már az előzetes is egy érdekes, ötletes koncepciót mutatott be, amibe bőven volt potenciál.

Képzeljünk el egy cseppet sem átlagos börtönt, ami egy szigeten van, távol mindentől, és mindenkitől. Nincsenek fegyőrök, csend van, nyugalom, a rabok szinte szabadon mozoghatnak, és egész jó körülmények között élnek. Egyetlen kötelezettségük, hogy részt kell venniük különféle teszteken, kísérleteken, amik a főnök, Steve Abnesti (Chris Hemsworth) szerint jobbá tehetik a világot. Nem tűnik olyan borzasztónak, ugye? Persze, a háttérben azért teljesen másról van szó.

Miért is?

Ahogy mondtam, az alap koncepció nagyon érdekes, és figyelemfelkeltő. Ahogy halad előre a sztori, végig követhetjük a különféle fura és érdekes kísérleteket, amik leginkább hallucinogén, illetve bőségesen szexuális tartalmúak.

Kifejezetten jól építkezik a cselekmény, az elején nem igazán van fogalmunk arról, hogy mi is (vagy éppen kik? ) állhat a háttértben. Különféle betűkkel elnevezett, színes szérumok játszák a főszerepet a kísérletekben, de, hogy mi is a valós céljuk, azt nagyon sokáig homály fedi. Főszereplőnk Jeff (Miles Teller) a múltban elkövetett bűne miatt került a szigetre, de helyzete meglehetősen kényelmes és kiegyensúlyozott a többi rabéhoz képest. Steve-vel szinte jó cimborák, úgy tűnik, hogy a szerelem is rátalált bent, néha-néha pedig részt vesz különböző kísérleteken, remélve, hogy ezzel jobbá teheti bűneit. Így azért kifejezetten kibírható a büntetés időtartama.

A mozi gyakorlatilag egy futurisztikus sci-fi szatíra, melyben természetesen felismerhetők bizonyos társadalomkritikai jegyek. Az, hogy kimondottan mit szeretne a film közölni, elsőre nehéz lenne megmondani, (én is agyaltam rajta) sok minden belemagyarázható, de egyértelműen fellelhetők benne filozofikus, jogi, etikai és erkölcsi kérdések. A nagyvállalatok hatalma és döntései, aminek levét a kisember issza meg, szinte minden esetben, illetve az online világ lélekre és pszichére gyakorolt hatása.

Így ennek a komplex hatása érezhető a filmben.

A színészek terén nem lehet panasz, Chris Hemsworth és Miles Teller, a két fő karakter közti interakció nagyon jó, de Hemsworth egyértelműen a mozi ásza, ami hamar kiviláglik, ahogyan elindul a film.

A pók feje kimondottan jó koncepciót vázolt fel, és a film kétharmadáig egész feszült részei is voltak, mondjuk, azért túlzásba nem vitték. Nekem az utolsó harmad nem működött igazán, vontatottra, és szerintem kicsit túl humorosra vették, ami persze jellemző a szatírákra, ám a komolyabb hangvétel talán jobban állt volna a mozinak. Épp emiatt kicsit keserű a szájíz a nagy egészet nézve, de egy megtekintést mindenképp megér, és Joseph Kosinski összerakta, egészen nézhetőre.

Bár ha legközelebb látom, elkapcsolom.

Kedvenc fotelem is kidobna ölelő karjaiból.

55 A pók feje  (2022)

akció | dráma | krimi | misztikus | sci-fi | thriller

A közeljövőben elítéltek jelentkezhetnek orvosi kísérletekre mint tesztalanyok, hogy lerövidítsék letöltendő éveiket. Egy közülük olyan gyógyszert kap, ami a szerelemhez... több»

2