2022.07.22 11:47 Kóborló Olvasottság: 150x
2

Siker után bukás

Rengeteg olyan folytatás "büszkélkedhet" azzal a fajta jelzővel, amit legtöbbször csak úgy szoktunk emlegetni: na ezt kár volt folytatni. Magam is így vagyok ezzel a filmmel. Persze megértem a stúdiókat abból a szempontból, hogy ha készítenek egy filmet, ami nem csak kritikai szempontból volt sikeres, de ráadásként még pénzügyileg is kimondottan szépen teljesített, akkor miért is ne próbálkoznának meg azzal, hogy meglovagolják az első filmjük sikerét? Valahol ez volt szerintem az elképzelésük a készítőknek ennél a filmnél is, de be kell hogy valljam, ritkán láttok ennyire pocsék folytatást, egy kimondottan erős előző rész után.

Négy évre a nagy sikerű első The Descent (A barlang) után, 2009-ben bemutatásra került a folytatás, ami történet szerint, mindössze 24 órával az első rész befejezése után veszi fel a cselekmény fonalát. Ez még annyira nem is lenne rossz ötlet, ha tényleg egy olyan filmről beszélnénk, aminek volt, vagy lenne létjogosultsága arra, hogy elkészüljön, de ha már elkészült ez a film, akkor hasonlítsuk kicsit össze azt, hogy miben is lett rosszabb, vagy jobb az elődjénél (mondjuk ilyent nem igazán találtam a kész filmben).

Siker után bukás

Már maga a történetének a folytatása is hemzseg az elképesztő és banális hibák sokaságától. Kezdjük azzal, hogy akik látták az első Barlang filmet, azok bizonyára emlékeznek arra, hogy az életben maradt főhősnő, milyen állapotban volt (főleg lelkileg ugyebár). Erre a Barlang folytatása mire is kívánja elsősorban felhúzni a története fő szálát? Hogy ez a túlélő, 24 órán belül, visszatérjen oda, ahol a poklok poklát járta meg. Mondhatom nagyon hihető! Számomra a folytatás már itt eltemette magát a téren, hogy történetileg egy elfogadható filmhez lesz szerencsém. Ráadásul érdemes kimondottan figyelni is a párbeszédekre, mert hát azzal nem árulók el semmit a filmmel kapcsolatban, ha megosztom veletek, hogy a film végén, láthatunk majd egy csavart is, ami alaposan kiverheti a nézőkben a biztosítékot, ha még a film elején, lemaradunk egy röpke mondatról, amit az egyik karakter mond. A baj csak az ezzel a fajta befejezéssel, hogy számomra még úgy is teljesen elfogadhatatlan. Még úgy is, hogy értem hogy mire is akartak utalni vele. Sajnos viszont történetszintileg még más gondjaim is voltak ennél a filmnél. Kezdjük a karakterekkel. Míg az első rész összes karakterével együtt tudtam érezni, izgulni, addig a folytatásnak sikerült olyan karaktereket felvonultatnia, akik teljesen hidegen hagytak. Ezáltal a megpróbáltatásaikat totálisan rezignáltan néztem végig. Ráadásul még az első rész főhősének az újbóli pokoljárása is érzelemmentes volt számomra, a már fentebb említett ok miatt.

Nézzük hogy miként is teljesít a film, a technikai kivitelezések terén. A készítők mintha felcsapták volna azt a kézkönyvet, amiben lépésről-lépésre le van írva, hogy miknek is kell teljesülnie egy horrorfilm folytatásánál. Véresebb mint az első rész? Igen. Több és rondábbak a földalatti élőlények? Igen. Brutalitás terén ráver az első részre? Igen. Akkor mondhatnánk azt is, hogy technikailag jobb a folytatás mint az első rész? Nem! Méghozzá azért, mert hiába a felsoroltak, ha egyszerűen a filmnek nincs meg az az atmoszférája, mint ami az első résznek megvolt. Sajnos nem csak az a fajta atmoszféra hiányzott nekem ebből a filmből, de még az izgalmak terén is sokkal gyengébben teljesít.

Számomra hatalmas csalódás volt A barlang második része, eleve halva született ötletként is tekintettem a folytatására, hisz ha jobban belegondolunk, a film közvetlen folytatása, kissé elvesz az első rész brutális lezárásának az érzetéből is.

horror | kaland | thriller

A félelem mélyen gyökerezik. A bosszúvágy még mélyebben. Sarah (Shauna Macdonald) az egyetlen túlélője a sötét és vérfagyasztó barlangi túrának. A fizikailag és lelkileg... több»

2