2018.08.23 09:56 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 139x
0

Egy igazi vadásszal van dolgunk

A Ragadozók egy érdekes film abból a szempontból, hogy folyatásként van aposztrofálva, mégis, mivel 23 év telt el az első, és 20 év a második óta, így nem csoda, óhatatlanul is megidézi néhány képkocka és gesztus erejéig az elődöket (főképp az 1987-es mozit). Ez a keverék az egész filmen érződik, amely helyenként meglepően szórakoztató, helyenként viszont kicsit kínos. Hozzátenném még ehhez, hogy Adrien Brody ugyan nem veheti fel a versenyt Scwarzeneggerrel, de az egykori zongorista nagyon igyekezett hitelesen előadni az elit kommandóst (összességében sikerült is neki, ami valljuk be, szép teljesítmény). Ettől függetlenül a Ragadozók inkább csak egy látványos, (tipikusan) nyári blockbuster, s ha így nézzük, akkor annak valóban jó, de ha ettől várták a Predator-franchise felélesztését a Foxnál, akkor ezt benézték.

A film felütése egyébként nem is rossz: összeterelni csapatot (még arra is odafigyeltek, hogy minél sokszínűbb legyen az összetétel), amely tagjai egytől egyig jók a szakterületükön: van itt izraeli és orosz katona, mexikói drogkartell tag, yakuza, elítélt és egy orvos (utóbbi első blikkre amolyan kerékkötőként). Ők együttesen egy számukra idegen helyre kerülnek (hogy miként és miért az persze rejtély marad), s hamar kiderül, hogy ez a dzsungel veszélyesebb, mint bármely más korábbi küldetésük helyszíne, hiszen van, ami még náluk is profibb gyilkolásban. Így ideje korán fény derül arra is, hogy a tét a saját túlélésük, a néző pedig totózhat, milyen sorrendben nyírja ki a Predator/Ragadozó az alakulat tagjait. Jé, hát ez tök olyan, mint az 1987-es film. Igen is, meg nem is, legalábbis a látottak alapján.

Egy igazi vadásszal van dolgunk

Egyrészt az első Predator-moziban a címszereplőn azt lehetett érezni, hogy egy igazi vadásszal van dolgunk a maga finom eszközeivel, mondhatni: elveivel, jelen film esetében viszont már csak egy eszetlen gyilkológépet láthatunk, aki az első részből megismert elveket már hírből sem ismeri (egy a lényeg: nyírjunk ki mindenkit minél rövidebb idő alatt). Talán ez a legszembetűnőbb különbség a korábbi filmhez képest (no meg azt se felejtsük el, hogy itt több Predatort is láthatunk, de ha már a címben is többes számot használnak, akkor nem csaphatják be a nézőt, nem igaz?). Ezen felül a környezet nagyon hasonló, s a végső összecsapás is sokban hajaz elődjére. Az mondjuk érdekes Antaltól és a forgatókönyvíróktól, hogy sikerült belecsempészniük egy tök felesleges szereplőt (igen, Laurence Fishburne az), s egy bizonyos karaktert megpróbáltak mondvacsinált indokkal gonosznak beállítani (utóbbira egyébként egy rutinosabb mozinéző már a film első felében rájöhetett). Úgyhogy vannak helyenként nem is oly’ kis hibái a Ragadozóknak, ettől függetlenül alkalomadtán el tudja szórakoztatni az erre fogékonyakat.

67 Ragadozók  (2010)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Egy elit harcosokból álló csapat egy látszólag lakatlan bolygón találja magát. Nem ismerik egymást, de azt sem tudják, hogy kerültek oda. A csapat tagjai az orvos kivételével... több»

0