2021.10.12 18:28 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 506x
1

Jessica Biel még mindig nehézbombázó

A film másodszori megnézése után azért arra már rájöttem, ez bizony egy dráma, némi horrormázzal leöntve. Persze nekem ez egyáltalán nem derogál, sőt, kifejezetten tetszik. Hozzátéve az egészhez, hogy a rendező, Pascal Laugier sem kispályás, hiszen azért olyan műveket adott már át a nézőközönségnek, mint a Saint Ange, Mártírok (a francia), aztán persze bukott egyet az amerikai remake-kel, a Martyrs-szal, de így is már tett le legalább két kifejezetten ütős mozifilmet az asztalra a nézők legnagyobb örömére... A forgatókönyvírást sem adta át senkinek, úgyhogy azt is neki köszönhetjük, de az is kifejezetten jó lett, és eredeti. Na nézzük a sztorit, mit is takar!

Egy csendes és eldugott francia bányászvároska éppen a végnapjait éli. Bezárt a bánya, és nincsen munkalehetőség, mindenki, vagyis a legtöbben éppen csak megélik a mindennapokat. A város orvosa meghalt, és az egyre sűrűsödő betegáradatot az özvegye, Julia Denning (Jessica Biel) próbálja meg saját, de kissé sekélyes tudása szerint ellátni. A csendes mindennapokba azonban bekúszik a tragédia, hiszen elrabolják Julia kilencéves kisfiát, Davidet (Jakob Davies), és innentől kezdve a film – és persze az események – nem várt fordulatot vesznek... Mint minden kisvárosban, itt is erősen dívik a legendák ereje, szinte mindenki hisz benne, és már rengetegen látták is, vagy látni vélték a Tall Mant, a félelmetes magas embert.

Jessica Biel még mindig nehézbombázó

Laugier fantasztikusan összeköti a hagyományt a valósággal. Szinte minden képsorából süt a filmnek a drámai ereje, a kétségbeesett és elkeseredett küzdelme a városban rekedt embereknek. A sötét, komor tónusú képsorok, zseniális aláfestő zene, amit Todd Bryantonnak köszönhetünk, csak emelik a film nívóját. Nincs vérfürdő, mint a Mártírokban, de mégis.

Valahogy rettegünk, hogy ez tényleg a való életben is megtörténhet, amire Pascal Laugier próbál rávezetni a képernyőn keresztül is, és higgyétek el, sikerül neki. Bevonzza a nézőt ez a misztikus, ámde kegyetlen világ, ami maga a nyers valóság. Lám-lám, nem kell több ezer liter művér és oszladozó hullák, hogy féljünk. Itt a félelem zsigeri, és mégis ott van velünk minden pillanatban. Szinte nem lehet tőle nagy levegőt venni. Halljuk és érezzük a saját tétova szívverésünket, és próbálunk nyelni, de csak a száraz, kaparó érzés, ami megmarad és elkísér bennünket.

Jó-jó, vannak kérem szépen negatívumok is, mint például a kis David gyenge játéka, amire azért fektethettek volna nagyobb hangsúlyt is a készítők. Viszont Jessica Biel mindent visz, és abszolút nem ripacskodok, nincs finnyáskodás, tökéletesen eljátssza a rábízott karaktert. Ráadásul egy kifejezetten szép nő, akit öröm nézni a képernyőn. Az Emlékmás és többek között a Penge: Szentháromság sztárja itt sem adja a tökéletesnél alább.

Ami nekem egy kissé bántó, az a film legvége, de csak abból a szempontból, hogy 180 fokban csavarja meg az addig látottakat. Nem rossz, csak valahogy nem erre számítottam, de hát miket is beszélek, én csak egy egyszerű, mezei néző vagyok, aki tátott szájjal bámulja a filmet (filmeket). Szakadjunk ki a megszokottból, és nézzük meg ezt a misztikus horror- és drámakeveréket, hogy új, ámde szokatlan élményekkel gazdagodjunk!

Hársfatea és egy kis sós (hazai) pogácsa... A kedvenc fotelból. Mi baj lehet? Négy csillag a filmnek, és egy a tuti bombázó Jessica Bielnek. Hajrá!

dráma | horror | krimi | misztikus | thriller

Gyerekek tűnnek el egy igencsak elhagyatottnak tűnő bányászvárosban. A lakosság tudja, hogy létezik egy misztikus "valami", amit egymás között csak "The Tall Man"-ként... több»

1