![]()
Dev Patel egyszerre rendezője és főszereplője is A Majomember című amerikai akciófilmnek, mely engem első megtekintésre megragadott. A forgatások egy része Indonéziában zajlott Batam szigetén, másik fele pedig az indiai Mumbaiban. Az Indonéziába való helyszín-áthelyezés oka a COVID járvány volt.
Hirdetés
A téma egy szegénysorból felemelkedni próbáló fiatalember, Kid (Dev Patel) története, aki egy gyerekkori tragédiát akar megtorolni. Amikor kicsi volt, egy rendőrtiszt és egy politikai pályára készülő guru megölték az édesanyját egy zavargást követően. Kid elhatározta: bosszút áll rajtuk mindenáron, annak ellenére is, hogy időközben a két férfi országos jelentőségű beosztásokba került. Egyikük, Rana (Sikandar Kher) rendőrparancsnok lett, másikuk, Bábá Sakti (Makrand Deshpande) pedig az országos politika élmezőnyében készül a választásokra. Kid első próbálkozása arra, hogy lelője egy bár toalettjében Ranát, kudarcba fullad, sőt, majdnem az életébe kerül. Ám talál egy közösséget, mely kitaszított emberekből áll, és ott felgyógyul. A közösséget vezető guru, Alfa (Vipin Sharma) felerősíti Kidet és lélekben is újra elszánttá teszi. Kid így képes lesz újra harcba indulni a rendőrparancsnok és a politikus-guru ellen.
![]()
A Majomember kifejezés egyébként a címben azért szerepel, mert Kid hosszú ideig alkalmi munkákból él, melyekhez mellékállásban vállal ketrecharcot is. A ketrecharcban pedig mindig majommaszkot visel. Ez a film egyszerre izgalmas és érdekes az indiai helyszínek miatt, sőt a hindu közösségben zajló jelenetek miatt némi misztikus jelleggel is bír. Az elszántság és élni akarás filmes emlékműve, mely több egy szimpla John Wick-filmnél (bár elterjedt az interneten az 'indiai John Wick' elnevezés róla).
Nekem nagyon tetszett, de csak azoknak az akciófilm-kedvelőknek ajánlanám, akik bírják a véres bunyókat is. Értékelésem erős 4 és fél csillag (90%), de mivel itt nem lehet sajnos fél csillagot beállítani, megadtam rá az 5 csillagot. A 18-as karika indokolt egyébként a sok gyilkolás, agyonverés, véres bunyó miatt.
72 A Majomember (2024)
Dev Patel, aki az Oroszlán és a Gettómilliomos című filmekben nyújtott Oscar-jelölt szerepeiről ismert, egy lebilincselő akcióthrillerrel vág bele a rendezésbe. Patel a rendezés... több»