2019.11.14 08:43 Berto49 Olvasottság: 1003x
1

Szenvedélyes szerelem

Nagy fába vágta a fejszéjét a japán gyökerű, de a japán nyelvet nem beszélő amerikai filmrendező, Cary Joji Fukunaga. Egy olyan angol klasszikus regényt vitt filmvászonra, amelynek már eddig is számos kitűnő feldolgozása született, példaként megemlíthető Franco Zeffirelli 1996-os alkotása, vagy a 2006-os BBC által készített adaptáció.

A rendező bátor kézzel nyúlt hozzá az először 1847-ben – álnéven – megjelent regényhez. Keveset foglalkozik Jane Eyre hányatott gyerekkori sorsával, pedig a regény első fele szívszaggató módon taglalja a Clergy Daughters Iskolában átélt rettenetes körülményeket. Brontë az ottani körülményekről mintázta a lowoodi eseményeket. Szakítva az irodalmi mű időrendjével, a film a történet közepén kezdődik, ugyanakkor a szereplők, különösen Mr. Rochester (Michael Fassbender) ábrázolása szinte ellentétes a regényben szereplő alakkal.

Szenvedélyes szerelem

A sikeres adaptáció legdöntőbb feltétele a címszereplő kiválasztása. Jelen esetben Mia Wasikowska remek választásnak bizonyult. Szinte a regény lapjairól lépett át a filmvászonra, hiteles játéka garantálja a filmváltozat realitását, élethűségét. Jane Eyre olyan nőalak, aki eszével, értelmével különbözik a korábbi regényekben szereplő hősnőktől, szellemi értékeivel nyeri el választottja szívét.

Feltétlenül ki kell emelni a film rendhagyóan szép fényképezését, sok természeti képet ábrázoló jelenetét önálló műalkotásként, képként ki lehetne tenni szobánk falára. A magyar szinkron is nagyon jól sikerült; Tenki Réka (Jane) és Viczián Ottó (Rochester) remekül folytatta a nemzetközileg is elismert régi szinkroniskola színvonalát.

Nem kimondottan kedvelt filmes műfajom az ilyen és hasonló klasszikus művek feldolgozása, de ez az igényeimet teljes mértékben kielégítette.

79 Jane Eyre  (2011)

dráma | romantikus

Sivár gyermekkora után a fiatal Jane Eyre világi nevelőnőnek áll. Ahogy boldogan éldegél új szakmájában, Thornfield Hall-ban, találkozik a sötét, hideg, indulatos Mr.... több»

1