2021.04.14 10:22 Filmbarbár Olvasottság: 102x
1

Felszínes dokumentumfilm

Játékfilmes elemekkel megtűzdelt rövid dokumentumfilm IV. Károly visszatérési kísérleteiről, amely bennem eléggé felemás benyomást keltett. Kicsit talán lehetett volna hosszabb/részletesebb is (pl. a végét eléggé összecsapták szerintem), és nem is igazán értem, hogy újabban miért kell minden dokumentumfilmet telepakolni dramatizált jelenetekkel.

Bár szakmabeliként nem ez a korszakom, és kétségtelen, hogy a történészek munkájának köszönhetően különböző monográfiákban, tanulmányokban olvashatunk is ezekről a problémákról, mégis úgy érzem, hogy még számomra sem lenne világos sok minden, ha csupán ebből a filmből kiindulva kellene megértenem ezt a kaotikus időszakot. Pedig szerintem a hasonló alkotásoknak éppen az lenne a lényege, hogy a "céhen kívüli" nézők számára is érthetővé tegyenek bizonyos kérdéseket, mert az átlagember nem fog tudományos műveket olvasgatni.

Felszínes dokumentumfilm

Így például szerintem jobban körbe lehetett volna járni olyan kérdéseket, hogy miért vált hirtelen "anakronisztikussá" a királyság intézménye Magyarországon, kik, illetve milyen rétegek, politikai csoportok képviselték az egyes politikai nézeteket, a nagyhatalmak pl. a békeszerződések előtti megbeszéléseken foglalkoztak-e ilyen jellegű kérdésekkel stb.

A magam részéről a gagyi játékfilmes megoldások erőltetése helyett szívesebben láttam volna ilyen jellegű alkotói szándékokat, de vélhetően el kellett valamire költeniük a forgatásra kapott több milliós támogatást, ezért azt inkább a színészecskékre, illetve a forgatási helyszínek, kellékek biztosítására pazarolták. Kár, mert egyre inkább azt érzem, hogy a dokumentumfilm-készítés kezd elcsúszni egy olyan irányba, amely a nagy kirakat mögött vajmi kevés tartalmat tud felmutatni, és a bulvár felé mozdítja el a jó értelemben vett ismeretterjesztést. Én úgy érzem, jóval több potenciál lett volna ebben a témában, mint amit végül sikerült felszínre hozni.

dokumentum

Az első világháború végén nemcsak az Osztrák–Magyar Monarchia került végveszélybe, hanem a királyság intézménye is. A háborús összeomlás, a kommunista diktatúra és a... több»

1