2021.05.18 12:05 Anti007 Olvasottság: 187x
2

Egyszerűen csak Halston!

A múlt héten debütált Ryan Murphy producer legújabb, a Netflixre készült életrajzi minisorozata, ami egyszerűen csak Halston. Nézzük, kit/mit is rejt ez az elegáns, jól hangzó név!

Roy Halston Frowick a hetvenes-nyolcvanas évek divat- és művészvilágának meghatározó alakja volt New Yorkban. Minimalista, egyszerű vonalvezetésű ruháival robbant be a szakmába, és rövid időn belül egy birodalom épült a nevére. Majd sajnos a drog, a folyamatos partizás elvonta a figyelmét; voltak, akik ezt kihasználva "megvették" a Halston nevet, amivel teljesen kicsúszott a tervező lába alól a talaj.

Egyszerűen csak Halston!

Tehát az excentrikus, meleg divattervező felemelkedését és élete tönkretételét ismerhetjük meg. Amikor szinte fürdött a sikerben, kokainban, szexpartikban, a luxust szimbolizáló Halston nevet játszották ki tőle, drogmámorban úszva, amit meg is jegyez a filmben: "Legközelebb józan leszek, amikor aláírok valamit..." Közben a nyolcvanas évek vírusa, az AIDS is utoléri, miközben barátait is elveszti, vagy épp elüldözi maga mellől.

Nagyon furcsa volt eleinte Ewan McGregort látni az elviselhetetlen, affektálós, narcisztikus divatmogul szerepében, de le a kalappal előtte, mert zseniális. A felvágott nyelvű, hedonista géniuszt nem kedveltem meg, de ez is McGregor karizmatikus játékának köszönhető. Ilyen volt Halston. Kevés embert engedett közel magához, és azokból is kevesen maradtak mellette. Bár, ezt most a divattervező rokonsága cáfolja. (De ez volt a Versace gyilkosságot bemutató sorozat után is, Donatella nem találta hitelesnek. Pedig ott minden rendben volt.)

A sorozat abszolút hűen kalauzol minket a hetvenes évek végén zajló féktelen, csillogással teli New York-i éjszakába, az 54. utca végén lévő, legendás Studio 54-be is. Halston nagyon jó barátságot ápolt Liza Minellivel, akit Krysta Rodriguez alakít, szintén remekül. Impozáns a szereplőgárda; Ewan McGregor mellett Bill Pullmannel és Vera Farmigával is találkozhatunk, ami kellemes meglepetést okozott. Sőt! Halston egyik érzékenyebb, drogproblémákkal küzdő asszisztense, Joel Shumacher egy Culkin fiú (Rory Culkin), Macaulay Culkin öccse. Aztán ebből az asszisztens fiúból filmrendező, producer lett, miután kiszállt a divatszakmából. Olyan filmeket rendezett, mint az Egyenesen át, Az elveszett fiúk, Összeomlás, de lehetne hosszasan sorolni.

A sorozat – még ha nem is múlja felül – témájában mutat hasonlóságot az American Crime Story: The Assassination of Gianni Versaceval, emiatt kifejezetten tetszett. Ryan Murphy mindkettő producere, hangulatukban, karaktereikben kiválóan mutatják be a divatvilág ikonjait, akiknek sajnos az életük nem ért jó véget. Bár számomra Versace sokkal nagyobb volt, és a mai napig nem merült feledésbe a neve. Aki nem látta a Versace meggyilkolásáról szóló sorozatot, annak mindenképp ajánlom.

Tehát mindent összevetve a Halston egy klassz életrajzi minisorozat, ha egy picit döcögősen is indul be. Nem bánjuk meg, hogy ezt a kellemetlen alakot, aki mindenkit elküld a fenébe, végigkísérjük utolsó éveiben.

82 Halston  (2021)

dráma | életrajzi

A Halston nem csupán egy márkanév, a divatszakmában ez jelképezi a luxust, a státuszt és a hírnevet. több»

2