2022.03.15 15:40 Lubi Olvasottság: 210x
9

Csehov a volánnál

Ryûsuke Hamaguchi japán rendező Oscar-esélyes filmje olyan, mint egy Ozu rendezte Csehov-darab. A lassan kibontakozó érzelmek sosem törnek igazán felszínre a stabilan haladó narratíva sodrásában.

A Vezess helyettem a visszafogottság moziélményét nyújtja, miközben mérhetetlen őszinteséggel ábrázol összetett lelki folyamatokat. A főhős, Yusuke Kafuku sikeres színész és színházi rendező. Felesége hirtelen bekövetkezett halála után Csehov Ványa bácsiját igyekszik színpadra állítani Hiroshima traumatikus történelmi emlékezetű városában. A főszerepre való készülés során Kafuku saját házasságának emlékeit éli újra, miközben az őt a próbákra fuvarozó fiatal sofőrlánnyal is közelebb kerülnek egymáshoz. A romantikát minden tekintetben nélkülöző baráti viszony szavak nélkül fonódik kölcsönös érzelmi támogatássá.

Csehov a volánnál

A Vezess helyettem a meghátrálás és a feldolgozásra váró traumák története. A három órás játékidőt is ennek a lassú folyamatnak a precíz érzékeltetése indokolja. A film mégsem válik unalmassá. A statikus képek és a stabilitást jelentő csehovi dialógusok állandósága segít Kafukunak a bevett rutinon keresztül megküzdeni a hétköznapok ürességével, míg mi nézőként erőteljesebben reagálhatunk a visszatérő cselekményelemek motívumaiból kiszakító történésekre és fordulatokra.

A Vezess helyettem konfliktusai ugyanis mind lelki eredetűek, melyek folyamatos önvizsgálatra késztetnek. A sejtelmes visszaemlékezésekből kirajzolódó epizódok fokozatosan fejtik fel hősünk traumájának hátterét. A szinte teljesen eseménytelen történet ezáltal fokozódik egyre izgalmasabb, feszült drámává, amit még maga Csehov is megirigyelne.

dráma

Két évvel felesége váratlan halála után Yusuke Kafuku, az elismert színész és rendező felkérést kap, hogy rendezze meg a Ványa bácsi című előadást egy hirosimai színházi... több»

9