![]()
Ridley Scott nem szereti és nem is tiszteli a történelmet. Ha tisztelné, akkor hallgatott volna a történészekre, és nem készít egy ennyire hiteltelen filmet Napóleonról. Minden valamirevaló történész kritikával illette a végeredményt. Én két magyar hadtörténész bírálatát olvastam, az egyikük Dr.
Számvéber Norbert, a másik Dr. Hermann Róbert. Mindketten kiemelték, hogy szinte semmi nincs ebben a filmben, ami hiteles lenne, és ami valóban úgy történt volna, ahogyan Ridley Scott beállítja. Én csak egy egyszerű, mezei történelemtanárként jegyzem meg (nem mint a téma és a korszak avatott, igazi szakértője), hogy Napóleon nem egy nő kedvéért tette a hódításait, ahogyan ezt a film beállítja, hanem saját ambíciói és katonai zsenialitása okán.
![]()
Élete során 61 csatát vívott meg, melyből csupán hetet vesztett el (de abból is egynél betegen vezette hadait, egyben elárulták, egynél pedig nem nem hajtották végre utasításait). Így tulajdonképpen 61-ből 4 veresége volt csupán, vagyis erősen 90% feletti a győzelmeinek aránya. Persze vannak veretlen hadvezérek a történelemben, mint a magyaroknál Kinizsi Pál (ő soha nem veszített egyetlen csatájában sem), de az ő csatáinak száma közelében sem jár annak, ahányszor Napóleon megütközött ellenfeleivel. Ami azt illeti, senki nincs a történelemben, aki 61 alkalommal vívott volna csatát (hadvezérként), ettől még Caesar és Nagy Sándor is nagyon messze van. Ami a filmet illeti: Napóleon egy infantilis idiótának van beállítva benne, kit csak a nője érdekel, Josephine, és azt akarják beadni a nézőknek, hogy mindent csakis az ő elkápráztatására tett. Nem zavarja ebben a rendezést, hogy már jóval Josephine Beauharnais előtt tábornok lett Napóleonból, és nagyra törő terveit már a nő megismerése előtt elhatározta. És az sem befolyásolta Scottot, hogy Napóleon elvált Josephine-től, sőt később egy fiatal lengyel grófnő volt a szeretője: Marie Walewska. A készítők makacsul tartják magukat az egész film alatt ahhoz, hogy a francia császár egy gyermeteg papucs volt, aki egyetlen nő miatt győzte le egész Európát. Történelmi tudás nélkül sem hihető el ez a bugyutaság. Ami az alakításokat illeti: Joaquin Phoenix megtesz mindent, amit a rendezői koncepció megkövetel, arról már nem tehet, hogy ez a bizonyos koncepció alapjaiban elhibázott. Phoenix jól játszik, csak éppen egy téves karakterisztikát szolgál alakítása. Josephine szerepében viszont Vanessa Kirby idegesítő jelenség. Nála a hiteltelenség szinte ordító. Ami engem a legjobban zavart a hibás Napóleon-értelmezésen túl, az a csaták kihagyása és elkenése. Ha valami érdekessé teheti Napóleon alakját, az a sok zseniális győzelme, többek közt Marengo, Austerlitz és Wagram mezején. Ezek mind óriási diadalok voltak. Akadnak persze pozitívumok is a filmben, mint a sok grandiózus képi beállítás, egy-egy tömegjelenet, de elrontja mindezt az a tudat, hogy a középpontban mindvégig Napóleon lejáratása és sajátos szerelmi élete áll, nem pedig csatáinak, győzelmeinek és hadjáratainak bemutatása. Nem nagyon értem, miért nem szereti Scott a franciákat ,és miért látja ennyire negatívan Napóleon alakját, de filmjével sikerült egy debil mitugrásznak és szánalmas élvhajhásznak beállítania a történelem legnagyobb hadvezérét. Én nem voltam erre vevő, és nagyon szomorúan konstatáltam egy kihagyott lehetőségként a filmet. Értékelésem: 20-25% sajnos.
60 Napóleon (2023)
akció | dráma | életrajzi | háborús | kaland | történelmi
Miközben a szívós és rátermett francia hadseregparancsnok, Bonaparte Napóleon (Joaquin Phoenix) gyakorlatilag pillanatok alatt Franciaország császárává emelkedik, egyúttal... több»
Szereplők: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Tahar Rahim, Rupert Everett, Ludivine Sagnier