2022.11.11 19:41 Artemisia Olvasottság: 370x
3

Kroko-dal

Bernard Waber aranyos gyermekkönyvéből első ízben készült filmadaptáció. Will Speck és Josh Gordon családi filmje az alapanyaghoz hűen remek szórakozást nyújt minden gyereknek, viszont minden más tekintetben felejthetőre sikeredett.

A címszereplő Lyle, a krokodil nagyon aranyosan van ábrázolva, az első jelenetekben láthatjuk az állatkereskedésben magányosan daloló apróság és a kapzsi bűvész, Hector találkozását. Hector hazaviszi az apró krokodilt, ám szeretet és támogatás helyett fellépésekre hordja, és pénzszerzésre akarja felhasználni Lyle képességeit. Mikor a lámpalázas krokodil sorozatosan lefagy a közönsége előtt, Hector magára hagyja őt. Időközben új család költözik a lakásba, amelynek padlásán Lyle meghúzza magát. És ahogy sejteni lehet, ez a találkozás sorsfordító mind Lyle, mind a család életében.

Kroko-dal

A film követi az ilyen jellegű állatos történetet bevett sémáit, a zárkózott kisfiú barátra talál a krokodilban, a szülők pedig újra megtanulnak valami fontosat, amit már rég elfelejtettek. A cselekmény semmi újat vagy meglepőt nem mutat, a fordulatok kilométerekről kiszámíthatóak, de a humor és a cukiságfaktor azért működik, mondhatni ez adja a film sava-borsát.

A karakterek egy olyan terület, ami jelentősen fel tudta volna javítani a színvonalat, de jól megírt karakterekkel sem igen találkozni. Lyle, mint éneklő, érzékeny krokodil nyilván érdekes, az ő esetében jelenik meg a legtöbb érzelem, nem mellesleg pedig a CGI megvalósítása sem rossz. Pont annyira életszerű, hogy komolyan lehessen venni, viszont cseppet sem ijesztő. Josh karaktere valójában minden hasonló koncepcióra épülő történetben megtalálható, de semmivel sem tűnik ki. Az őt alakító Winslow Fegley játéka pedig nagyjából kimerül a riadt arcok vágásában. Láttunk már nála sokkal jobb gyerekszínészeket is. A szülők szintén tucatkarakterek, akiknek egy antropomorf krokodilra van szükségük ahhoz, hogy elhagyják a kényszeres szokásaikat és alapvető örömöket felfedezzenek. A mellékszereplők közül talán Hector és Mr. Grumps érdemelnek említést, előbbi Javier Bardem korrekt alakításában, utóbbi csak Brett Gelman személye miatt.

Bár kétségkívül vannak jó pillanatai a filmnek, pl. reflektál a digitális világ rohanására, a beilleszkedési problémákra, megfelelési kényszerre, és a Josh és Lyle közötti érzelmi szál is ad néhány szép jelenetet, pl. az önfeledt éjszakai séták vagy a motoros menekülés, ahogy Javier Bardem játéka, Shawn Mendes felcsendülő dalai, valamint a feel good-hangulat és a humor is megéri a mozijegy árát. De másnapra már szinte semmi nem fog megmaradni belőle. Legfőbb érdeme a gyerekek szórakoztatása mellett talán az, hogy közelebb hozza hozzájuk – és akár a felnőttekhez is – a hüllőket, hiszen megmutatja, hogy egy krokodil vagy egy kígyó is lehet cuki, lehet szerethető, lehet barát, ugyanúgy mint a kutya, cica vagy más közkedvelt háziállatok.

72 Krokodili  (2022)

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | vígjáték

Lyle egy krokodil, aki egy New York-i házban él a 88. utcában. Az élete csendes, és fő elfoglaltsága az, hogy segít a Primm családnak a napi kis házimunkában vagy játszik a... több»

3