2022.03.18 00:52 Dorkateo Olvasottság: 1541x
4

Egy ADHD-s kutya?

Előre szólok, a film megtekintése veszélyes. Nagy a valószínűsége, hogy a záró képsorok nézése közben örökbe fogadható kutyát fogsz keresni a neten!

Ruby egy menhelyi kutyus, akit már többször visszavittek zűrös természete miatt. Ekkor talál rá Daniel, egy K9-es álmokat dédelgető rendőr. Megkezdődik az összecsiszolódásuk, ami roppant sikeresen zárul. Ruby olyan hihetetlen dolgot visz végbe, hogy ha nem tudnám, a történet igaz, azt mondanám, a forgatókönyvíró erősen a pohár fenekére nézett...

Egy ADHD-s kutya?

Ennyi a lényege a történetnek, spoiler nélkül.

A rendezés alapján egy bájos, B kategóriás, szépen fotózott családi mozit kapunk. Eddig rendben is van. De.

A kutyakiképzés ábrázolása elképesztően dilettáns. Értem én, hogy a nulláról indult a páros, de azért ennyire nem kellene hülyének nézni még az amatőr nézőket sem. Teljesen életszerűtlen, hogy ilyen tanulatlan szintről ennyire dilettáns módon, ilyen rövid idő alatt sikerüljön K9 szintű kutyát faragni Rubyból. Ez nyilván máshogy történt az életben, de a producer ragaszkodott a szívmelengető, könnycsalogató verzióhoz.

Amiért viszont nagyra tartom a filmet, az a felnőtt ADHD ábrázolása. Tökéletesen bemutatják egy tanulási zavaros és hiperaktív fiatal férfi mindennapjait. A szétszórtságot, a fókuszálás nehézségeit, a türelmetlenséget, az állandó aktivitási kényszert.

És a kutya, Ruby, ugyanilyen! Egy ADHD-s kutya. :)

Komoly nehézséget okoz számukra megfelelni az elvárásoknak és egyenletes teljesítményt nyújtani a munkában. Megható volt látni az ADHD-sok remek tulajdonságait, hiszen nem csak hátrányai vannak: a kitartást, a kudarcokból való felállást, a lelkesedést, az önirányított tanulást.

Roppant szerethető emellett a feleség karaktere is, aki bölcsen és szeretettel támogatja férjét és az ő ambicióit. Azért a karakterek laposan egysíkúra sikeredtek, itt mindenki jó és kedves, a főnök megértő, a barátok az égből pottyannak.

Összességében ajánlom a filmet, a jó családi mozi, a meglepő fordulat, a pontos ADHD-ábrázolás és a cukker kutya miatt.

Az már tényleg csak hab a tortán, hogy a Rubyt alakító filmbéli kutyus szintén menhelyi kutya.

családi | dráma | életrajzi

Egy állami rendőr, aki álmát kergeti, hogy csatlakozhasson egy elit K-9-es egységhez, társul egy különleges ebbel: az okos, de csintalan menhelyi kölyökkutyával, Rubyval. több»

4