2024.03.03 10:22 Ultron Olvasottság: 494x
9

Már most tudni: az idei év legjobbja a Dűne 2

Frank Herbert 1965-ben írta meg Nebula-díjas zseniális regényét, a Dűnét, mely aztán megihlette George Lucast is, aki átvette tőle a regényvilág számtalan elemét is a 12 évvel későbbi Star Wars-univerzum létrehozásakor. Ott van mindjárt a sivatagbolygó, a Tatooine és annak homoklakó szörnye, a Sarlacc, melyek egyértelmű másolatai az Arrakisnak és a homokférgeknek (persze picit módosított kiadásban). Aztán szerintem másolat a Jedi Rend is, melyet a rejtélyes és misztikus Bene Gesserit ihletett (mindkettő tagjai képesek mások akaratát irányítani). Végül párhuzam az egész futurisztikus közeg is, melyben mindkét világot császár irányítja és nagy hatalmú házak, grófok, bárók képezik a legfelső réteget.

A Star Warsban van Dooku gróf, a Dűnében meg Harkonnen báró. Ugyanakkor a Dűne-világ cizelláltabb, összetettebb és komplexebb. Nem szimplán a jó és a rossz küzdelme, nem egyszerűen a sötét oldal harcol az erő világos oldalával, hanem komplikált konfliktusok vannak, sok szereplős drámákkal, tragédiákkal. Az első Dűne-részben a rendező, Villeneuve megalkotta a kereteket, a második részben pedig kiteljesedik a harc.

Már most tudni: az idei év legjobbja a Dűne 2

Az ifjú Paul Atreides (Timothée Chalamet) kap egy második esélyt a családját ért támadás után: a rejtélyes arrakisi fremen nép élére állhat. Segíti őt ebben Stilgar (Javier Bardem), aki szentül hiszi, hogy Paul a régen várt messiás, aki elhozza majd a zöld világot a bolygónak. Mellette áll édesanyja, Jessica is (Rebecca Ferguson), a Bene Gesserit hatalmával befolyásolva a fremeneket arra, hogy kövessék fiát. De Paulnak próbákat kell kiállnia, és bizonyítani kell, hogy a fremenek közé való. Közben megtudja származása titkait, de kivívja az arrakisi nép elismerését. Villeneuve filmje egy lendületes futurisztikus sci-fi-disztópia-akciófilm, nagyszerűen megrajzolt karakterekkel és konfliktusokkal. Akad benne szerelmi szál is, a gyönyörű Chani (Zendaya) és Paul között, de a film legerősebb szála a harc és a bizonyítani akarás motívuma. Timothée Chalamet alakítása kiemelkedő, és meglepetésre Austin Butler is helyt áll a gonosz Harkonnen-ifjú, Feyd-Rautha bőrében, akiről közben kiderül, hogy nem is biztosan annyira gonosz, inkább kitűnő harcos. Jól tette a rendezés, hogy a cselekménybe elhelyezte Paul és Feyd párharcát is. A zárás nyitva hagyja a végső béke és győzelem lehetőségét, vélhetően ez a harmadik részre marad majd. A második epizód 166 perces, de nem érezni elnyújtottnak, mert pont annyi cselekményt tesznek bele, amivel még élvezetes marad a játékidő. Ez Villeneuve rendezői tehetségét dicséri. A Dűne második része az év legnagyobb szabású filmes alkotása, mely megérdemli a figyelmet és dicséretet. Üdítő az is, hogy bevontak új színészeket is a filmbe, mint Austin Butler mellett Florance Pugh, aki sajnos csak kevéske szerepet kap a császár lányaként. Ami a negatív észrevételeket, kritikákat illeti: nem sok akad. Az egyik, hogy kevés magyarázatot kapunk arra az átalakulásra, ami Paulban megy végbe, amikor a szerény harcosból átvált ambiciózus hatalomra törőre, és bármiről, még a szerelemről is lemondva dönt a csúcsra jutás mellett. Bár ez sokkal inkább a herberti alaptörténet és script problémája, mint a rendezésé. Összességében egy erősen 5 csillagos filmet láthatunk a mozikban, ha megnézzük a Dűne kettőt, melyet nagyon nagy kár lenne kihagyni. 90%-os film.

akció | dráma | kaland | sci-fi

Egy messzi jövőben, amikor bolygóközi királyságok között oszlik meg a hatalom, két uralkodó dinasztia ádáz harcot vív az Arrakis bolygó feletti uralomért. E világon hatalmas... több»

9