![]()
Az elmúlt hetek során a tavalyi év horrorfilmes felhozatalból szemezgettem magamnak, de mielőtt ezt folytathattam volna, szükségesnek éreztem hogy egy kis kitérőt eszközöljek, ugyanis mindeddig az én figyelmemet elkerülte a M3GAN című film (a folytatása viszont 2025-ben került bemutatásra és hát illendőnek éreztem, hogy előbb az első részt vegyem górcső alá). Rengeteg mindent hallottam már jelen filmünkről, de mindezen dolgoknak, mindeddig nem sikerültek annyira felcsigázniuk hogy adjam is egy esélyt a M3GAN című filmnek, egészen mostanáig. Lássuk hát, hogy milyen is lett a M3GAN című film!
A legtöbb helyen egy erősen középkategóriás horrorként emlegetik jelen filmünket, amely bár nyomokban tartalmazott eredeti ötleteket, de mégis rengetegen összehasonlították egy korábbi horrorfilmmel, méghozzá a 2019-es Gyerekjátékkal. Jómagam nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy bármiféle hasonlatot keresek a két film esetében, sőt! Míg a 2019-es Gyerekjáték című film, számomra valóban csak egy szörnyen középkategóriás alkotásra sikeredett (bár lehet hogy érdemes lenne egyszer újranéznem), addig a M3GAN című produkció, sokkal több szempontból is képes volt pozitív meglepetéseket okozni nekem.
![]()
Kezdeném a pozitívumainak a sorát azzal, hogy volt egy aprócska kis drámai felütése is, ami viszont szerintem, piszkosul jól illeszkedett a kész történetbe. Továbbá a története némiképp boncolgat olyan elemeket is, amik viszont nagyon is megtalálhatóak (igaz még nem e formájában) a mai világunkban. Ilyenek például azok, hogy mennyi időt kaphatnak napi szinten a gyermekeink arra, hogy azon dolgokkal foglalkozzanak, játszanak, amik őket érdeklik (e film esetében egy szuper intelligenciával rendelkező robottal). Ráadásul a film forgatókönyvírónak, Akela Coopernak sikerült mindezt még tovább mélyítenie azzal, hogy a hibás felnőtti hozzáállást e témában, úgy tálalta, hogy a felnőtt szereplőt is meg tudjuk érteni ezzel kapcsolatosan, hisz nem feltétlenül az önös érdek vezényeli, hanem sokkal inkább segíteni akarja a gyermeket, egy trauma feldolgozásában. Mindez témák boncolgatása a filmünk első harmadában találhatóak, amik bár igencsak messze állnak a horrorfilmek világától, de arra maximálisan jók voltak, hogy az én érdeklődésemet csak még jobban felkeltsék a játékidejének a további részére.
Ha a film játékidejét különböző harmadokra osztanánk, akkor a középső harmadában válna leginkább dominánssá a sci-fi vonal, hisz e szakaszban kapunk némi betekintést arra, hogy hol is tart a mai mesterséges intelligencia fejlesztése és programozása (innen tényleg már csak két lépés hogy mindezt egy robot testébe bújtassák a mi világunkban). Nos, a filmnek azért e szakaszában voltak igencsak erősen megkérdőjelezhető pontjai, de szerencsére egyik se volt annyira negatív hatással rám, hogy elvesztettem volna az érdeklődésemet a film utolsó szakaszára.
A film utolsó harmada az, ahol talán a legjobban fellelhető az a kevéske horrorfilmes hatás ami van a kész filmben, viszont sajnos talán ez sikeredett a leggyengébbre is. Merthogy a M3GAN egyáltalán nem egy keményvonalas horrorfilm, bár a lehetőség bőven meglehetett volna benne, de a készítők inkább választották az alacsonyabb korhatár besorolást, így remélték a több mozi látogatott és a jobb jegybevételeket a filmjükhöz, de emiatt pedig a horrorrajongók maradtak hoppon. Mondjuk azt azért aláíróm, hogy mindezt legalább némiképp feszülté tudták tenni.
Tehát maga a film történetét, még a kisebb hibái ellenére is, én jónak mondanám. Szerencsére mindezt jó színészi alakításokkal meg is tudták támogatni, így a főbb karakterekért végig lehetett izgulni is. Technikailag sem mondanám hogy rosszul nézett volna ki a M3GAN, érezhető volt hogy a költségvetéséből jól sáfárkodtak a készítők. Mindent egybevéve, nálam hozta is a négy csillagot és jöhet is a folytatása.
67 M3GAN (2022)
Gemma egy robotikai játékgyártó cégnek dolgozik, amely hamarosan piacra dob egy babát, amely képes a gyerekekkel barátkozni, és a szülők hasznos segítőtársává válni. Ez az... több»
Szereplők: Allison Williams, Violet McGraw, Amie Donald, Brian Jordan Alvarez, Jenna Davis