2023.02.25 21:45 Artemisia Olvasottság: 193x
3

Amazonok birodalma

Az egykori Dahomey Királyság a mai Benin területén feküdt, és egészen a 20.század elejéig fennállt. A kicsiny, törzsi jellegű királyság annál gazdagabb történelemmel és kultúrával rendelkezik, melynek legjellegzetesebb szimbólumai a hadsereg kizárólag nőkből álló elit alakulata, az agojik, vagy ahogy magukat nevezték, az N'Nonmiton. A rettenthetetlen női harcosok legendája még élénken él Nyugat-Afrikában (sőt, az ő alakjuk inspirálta a wakandai női királyi testőrséget a Fekete Párducban), most pedig egy saját mozi énekli meg a történetüket a zseniális Viola Davisszel a főszerepben.

Gina Prince-Bythewood nagyszabású drámát álmodott vászonra, melynek a valóságos személy által ihletett Nanisca (Viola Davis) alakja áll, az ő útkeresése, fejlődése fogja keretbe a történéseket, de a film Dahomey teljes társadalmi, gazdasági működésére, kultúrájára is kitér, és nagy hangsúlyt fektet a női harcosok, az agojik életének, társadalmi helyzetének bemutatására, beszél annak előnyeiről, mint a tekintély és kiváltságok a királyi udvarban, valamint az árnyoldalairól is, a kíméletlen kiképzéstől kezdve a véres csatákon át a teljes cölibátusig. Nem hallgatja el a szomszédos törzsekkel folyton háborúban álló Dahomey rabszolga-kereskedelemben való tevékenységét, viszont ezt teljesen giccsmentesen teszi, és megpróbálja korabeli kontextusban láttatni az egész rendszert és annak komplexitását, amely a 21.századi szemlélő számára talán sokszor nem látható át teljes valójában. Gina Price-Bythewood sem felmenteni, sem elítélni nem szándékozik Dahomeyt, és állást sem foglal, egyszerűen csak kontextusukban vizsgálja az eseményeket. A felvilágosult Ghezo király (John Boyega) figurájával és a pálmaolaj-kérdéssel pedig szépen tovább árnyalja a témát.

Amazonok birodalma

Magukat az agojikat, életmódjukat, harcmodorukat, identitásukat nagy lelkesedéssel, szinte testközelből mutatja be, amiben a remek karakterek és színészi játékok is a segítségére vannak. A főhős, Nanisca az agojik keménykezű parancsnoka, akit kezdetben szoborszerű figurának, keménynek, állhatatosnak, ridegnek látunk, de szépen lassan előjön az esendő oldala is, és egy démonaival küzdő, végtelenül emberi karaktert kapunk. Viola Davis hatalmasat alakít Nanisca szerepében, az ő alakítása miatt már önmagában kötelező jellegű a film. Hasonlóan emlékezetes alakítást nyújt a feltörekvő dél-afrikai tehetség, Thus Mbedu Nawi szerepében, akinek karakterét az utolsó agojiként ismert nőről mintázták. Bár a közös száluk Naniscával kissé közhelyes, nagyon jól működik a kémia a két karakter között.

Gina Prince-Bythewood nagyszerű munkát végzett, egy véres, mégis felemelő alkotást tett le az asztalra, mely ugyan alapjában véve fiktív történet, a történelmi háttér kendőzetlenül őszinte és hiteles, nézőpontja objektív, karakterei emberiek, fényképezése gyönyörű, hangulata autentikusan afrikai. Emlékezetes élmény lehet bárkinek, és aki ad egy esélyt az afrikai amazonok történetének, az garantáltan nem bánja meg.

akció | dráma | történelmi

Egy történelmi eposz, amelyet a Dahomey Királyság, Afrika egyik legerősebb államának 18-19. században történt eseményei ihlettek. Nanisca (Viola Davis) egy kizárólag nőkből... több»

3