2023.02.17 23:06 Artemisia Olvasottság: 173x
4

Gal-iba

A René Goscinny és Albert Uderzo író-rajzoló páros alkotta képregény sorozat 1959-es debütálása óta szerves részévé vált a francia popkultúrának, a belőlük készült rajzfilm-adaptációra pedig több generáció gondol vissza nosztalgikus emlékekkel. Asterix és Obelix a filmvásznon is jól teljesítettek Christian Clavier és Gérard Depardieu alakításában, szám szerint negyedik élőszereplős kalandjukban azonban nemcsak a szereplőgárda újult meg, de a képregényes alapoktól is elszakadtak.

A Középső Birodalom ugyanis az első Asterix és Obelix film, amely nem egy megjelent képregényt vesz alapul, hanem teljes egészében frissen kitalált történet. Egyszerre nosztalgikus és kellemes új köntösben látni a két bolondos gallt, noha a sztorit nem gondolták túl: a messzi Kínában egy trónkövetelő ragadja magához a hatalmat, az özvegy császárné lánya pedig a galloknál keres szövetségeseket. Asterix és Obelix a hercegnő segítségére sietnek, és Caesar seregével versenyt futna Kína felé veszik az irányt.

Gal-iba

További érdekesség, hogy az Asterixet alakító Guillaume Canet egyben a film rendezője is, munkáján pedig érződik, hogy rajongással kezeli az egész projektet. Épít a nosztalgiafaktorra, ami egyébként a film egyik legműködőképesebb eleme, jó a humorérzéke, bár néha kissé infantilis, és igyekszik aktuális témákra is reflektálni; terítéken van a feminizmus, a veganizmus és környezetvédelem, vagy épp a közösségi média paródiája. Igyekszik minden igényt kiszolgálni, mindenből beépíteni egy kicsit, és éppen emiatt marad kicsit steril, kicsit szürke.

Az új Asterix és Obelix, Guillaume Canet és Gilles Lellouche alapvetően szórakoztató páros, megmosolyogtató az egófitogtatásuk és a szóbeli adok-kapok, viszont Caesar és Kleopátra jelenetei folyton ellopják a show-t a címszereplők elől. Vincent Cassel egy nagyon jópofa Caesart hoz, Marion Cotillard Klopátrája ugyan kevés játékidőt kapott, de a közös jeleneteik a film fénypontjai.

A Középső Birodalom az a fajta film, amiben minden megvan, hogy emlékezetes legyen, viszont mindenképp univerzális és mindenki számára fogyasztható akar lenni, így a saját komfortzónáján belül marad. Ennek ellenére szerethető családi film minden korosztálynak, de semmi átütő nincs benne.

családi | vígjáték

Kr. e. 50-ben járunk, egész Galliát elfoglalták a rómaiak. Az egészet? Nem, egy armoricai falu még mindig ellenáll a római bitorlónak. És ide, a már ismert faluba érkezik egy... több»

4