2023.01.14 15:09 Kóborló Olvasottság: 421x
1

A kétségbeesés farmja

Valamikor úgy a tavalyi év (2022) közepe táján néztem meg Ti West rendező X című filmjét, és be kell valljam, nekem személy szerint kimondottan tetszett. Mindehhez csak úgy halkan hozzáfűzném, hogy a kritikusok elképesztően felmagasztalták a filmet, és számomra a legtöbbször azon horrorfilmek, amelyeket ennyire erősre osztályoznak a kritikusok, nem mindig szokták elnyerni maradéktalanul a tetszésemet, de az X-szel ez nem így volt. Így tehát amikor megtudtam, hogy az elmúlt évben (2022) érkezni fog az előzményfilmje, már tűkön ültem, hogy láthassam azt, ugyanis nagyon is kíváncsi voltam arra, hogy csak egy egyszeri alkalommal sikerült a rendezőnek, Ti Westnek összehoznia valami egészen jót, vagy sikerülhet-e neki az előzményfilmben is megcsillogtatni valami egészen fogyasztható dolgot. Merthogy igencsak nagy fenntartásokkal szoktam fogadni az előzményfilmeket. Na de vágjunk is bele a Pearl című előzményfilmbe.

Mielőtt még megosztanám pár mondat erejéig a véleményemet jelen filmünkről, mindenképp érdemesnek találnám, hogy előtte egy kicsit jellemezzem az X című filmet, ugyanis ezen gondolatoknak fontos szerepük lesz arról, hogy végül miként is éltem meg a Pearl című filmet. Kezdeném azzal, hogy az X című film a horror zsánerein belül, ha nem is egy tipikus slasher horror, de mindenképp azon elemekre épít, méghozzá igencsak korrektül. Ráadásképp az X című film – a hangulatának és a helyszínválasztásának is köszönhetően – sokszor képes volt megidézni Tobe Hooper (1943–2017) klasszikusát, A texasi láncfűrészes mészárlást. Komótosan építgetik a hangulatot a filmben, azt is írhatnám, hogy bőven hagynak időt a karakterek kibontakozására, és mindeközben a néző egyre jobban azt érzi, hogy egy időzített bombán üldögél, majd a film utolsó harmadára egy olyan őrületnek lehetünk a tanúi, ami finoman szólva is képes volt megemeli a pulzusunkat.

A kétségbeesés farmja

Ezek után térjünk át az X című film előzményfilmjéhez, ami a Pearl címet kapta. Kétségtelen, hogy jelen filmünk sikeressége kellő mértékben táplálkozott az X című filmből, de ki merem jelenteni, hogy merőben másfajta horrort kapunk itt. Ugyanis itt sokkal, de sokkal nagyobb teret engedett a rendező és egyben a forgatókönyvéért is felelős Ti West a drámának. A horrorrajongóknak azért nem kell aggódniuk, ugyanis ők is megkapják azt az adagot, ami elengedhetetlen egy horrorfilmnél, de a Pearl számomra sokkal inkább működött drámának, mint mondjuk horrorként. Ha csak pár dolgot szeretnék kiemelni ebből a filmből, akkor az minden bizonnyal a hangulata, illetve a címszereplőt alakító Mia Goth színészi játéka lenne. Mint már fentebb említettem, az X című filmben is kimondottan jól sikerült a készítőknek megfogniuk azt az érzést, amikor szinte pattanásig feszülnek a nézők idegei, de ennél a filmnél még képesek voltak mindezt fokozni. Mondjuk ebben hatalmas része van Mia Goth színésznőnek. Amit a film utolsó harmadában láthatunk tőle, arra csak azt tudnám írni, hogy pazar. Számomra egyértelműen ő az, aki képes volt a film minden pozitívumát felerősíteni, és egyben minden negatívumát elhalványítani. További dicséreteket érdemel a stáb még amiatt is, hogy kimondottan jól sikerült filmre adaptálniuk a történet korszakát (1918), mind a színválasztásokkal, mind pedig a vágási módszerekkel.

Jómagam kimondottan jól szórakoztam ezen a filmen, és bátran merem ajánlani azok számára is, akik kedvelik a drámai töltéssel rendelkező horrorfilmeket.

68 Pearl  (2022)

horror

Pearl eredettörténete, amely bemutatja, miként vált azzá, akit az X című filmben megismerhettünk.

1