2025.01.27 02:50 Piczil Zsolt Olvasottság: <100x
1

Dracula vs. Nosferatu: a vesztes

Nem értem Eggers koncepcióját erre az újrafeldolgozásra. Nem másolja szolgaian képekben az eredetit. Viszont megtartja annak megkopott akciónélküliségét. Ami így bántóan lapos filmet eredményez. Ami 1922-ben még lefagyasztotta a nézőteret, az most csak altatja. Ráadásul 1922-ben a Demeter hajó-jelenetben már igazán premier plánban megkaptuk Orlov arcát pont elégszer. Itt meg az volt a koncepció, hogy a szörny többnyire árnyékként homályosan a háttérben hörög. Lecseréli a horror műfaj egyik legikonikusabb (Orlov) maszkját, egy Vlad Tepes karakteréhez hasonlóra.

De hát Nosferatu pont azért született meg Orlov grófként, mert nem akartak jogdíjat fizetni Drakula karaktere után. Tehát ha tiszteletben tartanánk Nosferatu emlékét, akkor pont nem az eredeti történelmi alakra kellene hasonlítani. Én egy óra után meguntam a filmet. Pedig pont az eleje volt az unalmasabb része a filmnek, Thomas Hutter lázálomszerű lidércnyomásos látogatása az Orlov kastélyban. Kíváncsi vagyok, hányan tudják, létező babonás ceremóniát láthattunk, amikor egy meztelen szüzet (valamilyen) lovon a temetőben járatják.

Dracula vs. Nosferatu: a vesztes

Amelyik sírt nem ugorja át a ló, ott van egy vámpír. Nem volt ez a kép igazából elmagyarázva a történetben, így viszont az átlag néző nagyon keveset foghat fel belőle. Kiemeli (még jobban) a menyasszony karakterét, pedig az eredeti filmben is éppen eleget táncolt a bohó leányka. Ennek a filmnek már most nem emlékszem a zenéjére és a párbeszédeire. Összességében arra volt jó ez a Nosferatu-remake, hogy újra megnézzem Coppola Drakula-feldolgozását és felértékeljem.

65 Nosferatu  (2024)

dráma | fantasy | horror | misztikus

SkyShowtime (2025.08.04.)

Robert Eggers új Nosferatu-adaptációja a megszállottság tiszta története. A történet középpontjában egy elszánt fiatal nő és a szörnyű vámpír áll, aki felemészti... több»

1