![]()
Hát én nem tudom, mi lett Guy Ritchie-vel, már az idei (2026-os) filmje után is komolyan gondolkodtam hogy mi volt a baj, de most összeállt a kép. Hogy durvábban ne sarkítsam: ő lett az akciófilm Mága Zoltánja, Fásy Ádámja, Kis Grófo-ja, vagy Kovács Ákosa, mindenki keressen tetszés szerinti behelyettesíthető nevet. Lényeg, hogy az akciófilmek giccshuszárjává vált, nagyon elfordult a korábbi önmagától.
![]()
Ezt a filmet valamennyire menthetné az a körülmény, hogy megtörtént eseményeken alapul, állítólag. Utánanéztem, és annyira nem. Ami megtörtént az az, hogy van egy Afganisztán nevű ország, egy időben voltak ott tálibok meg tálibokra vadászó amerikai katonák. Guy Ritchie tulajdonképpen félrevezette a nézőket a film elején kiírt "megtörtént események alapján" felütéssel, ez így csak egy hatásvadász hazugság.
Jake Gyllenhaal és Dar Salim kettőse viszi a főszerepet, Gyllenhaal hozza a szokásos nem rossz formáját, ami Salim nélkül kicsit azért kicsit lapos lenne. Ők ketten John és Ahmed, szóval a legsztereotipebb amerikai és iszlám neveket viselik. A történetük se sokkal eredetibb, az egyikük egy amerikai katona a necces környéken, a másik meg a helyi származású tolmácsa, akiről a film közepére kiderül, hogy a legnagyobb bajtárs a világon. A cselekmény a film feléig a lehető legkiszámíthatóbban zajlik. Amikor megállnak egy ellenőrizendő helyen, akkor megállapítják, hogy az isten háta mögött vannak és az univerzális amerikai csodafegyver, a légitámogatás is fél órára van, ha szükség támad rá. Ebből már tudjuk is, hogy szükség fog rá támadni, és tádám, szükség is támad rá.
A film második feléről nem tudok nyilatkozni, azaz most már csak az egyharmadáról, mert amíg írtam tovább ment a lejátszás, ezt a negyven percet nem tudom, befejezzem-e, kicsit feleslegesnek tűnik. Igazából nem nagyon szól semmiről, csak egy ilyen b.szottnagy giccsparádé és közhelyhalmaz. Még szerencse, hogy technikai értelemben egészen kiváló kivitelezésben.
83 A szövetség (2023)
akció | dráma | krimi | thriller
A film John Kinley őrmestert követi nyomon, aki utolsó afganisztáni szolgálati útja során a helyi tolmáccsal, Ahmeddel dolgozik együtt, aki a saját életét kockáztatva viszi a... több»
Szereplők: Jake Gyllenhaal, Jonny Lee Miller, Alexander Ludwig, Antony Starr, Emily Beecham