2024.02.03 09:31 Miska bácsi Olvasottság: 273x
1

Keserédes mestermű

Bizton merem állítani, hogy ez nem egy szerelmes film. Persze romantikus érzelmek megtalálhatóak benne, de a központi téma az egybefonódott életek, sorsok, a kapcsolódás. Megfűszerezve egy kis buddhista felfogással a földi élet határain túlmutatva. Hogy ez milyen formát ölt, az már másodlagos.

Az író-rendezőnő fog egy alaphelyzetet, miszerint egy iskolai kapcsolat (barátság vagy szerelem?) hirtelen megszakad minden érzelmi lezárás nélkül. Meghatározza a gyerekek személyiségjegyeinek alapjait, aztán végtelen együttérzéssel beleássa magát a helyzetükbe. Kibontja, mit tenne ez a két karakter 24 év távlatában, akikben végig ott bugyog az érzés, hogy kapcsolatban állnak valakivel, aki nincs velük. Egy pillanatra sem éreztem, hogy szándékosan akarna bármilyen eltervezett végkifejletig vagy katarzisig vinni a film során, egyszerűen szemléltem a lehető legtermészetesebb döntéseket, dialógusokat, vagy azok hiányát. Nagyon komoly kérdéseket feszeget, néhányra ad választ, de a legtöbbre nem. Bár a filmet ott kellett lezárni, ahol, mégis frusztrálóan kíváncsivá tesz, hogy alakul a karakterek jövője és érzelemvilága. A film második felében van egy harmadik személy, akit könnyen lehetne a negatív karakterként is bemutatni, de az írónő ugyanolyan empátiával kezeli őt is, mint a két főszereplőt. Átérezzük, hogy mindhármuknak jogosak a kérdéseik, az érzéseik, és együtt csavarodik meg a szívünk. Ezt hathatósan megtámogatja mindhármuk színészi játéka, különösen a gyönyörű Greta Lee-é. Valamint a kamerabeállítások és mozgások, a felvételek hossza, ha nem is vesszük észre, nagyon tudatosan van kivitelezve, hogy a kapcsolatok milyenségét bemutassa.

Keserédes mestermű

Imádom a japán és koreai drámákban, milyen tűpontosan tudják néha kezelni a párbeszédek súlyát, és csak annyit beszéltetni a szereplőket, amennyit kell. A többit rá kell bízni a nézőre, hadd érezze. Ez mélyebb kulturális tőről fakad, de szerintem végeredményben mindegy is. A filmélmény minden esetben egy kulturális határokon túlmutató, rendkívül emberi tapasztalás, ami bőven ad teret, hogy reflektáljunk önmagunkra és kapcsolatainkra.

dráma | romantikus

Nora és Hae-sung elválaszthatatlan gyerekkori barátok voltak, de útjaik elváltak, miután a kislánynak el kellett költöznie. Két évtizeddel később újra megtalálják egymást az... több»

1