![]()
Azzal indítanék, hogy az első 4 évad tetszett. Működött az alkotók elképzelése, és magával ragadott a sorozat története és látványvilága. De ez már nem működött az ötödik évad tekintetében. A színészek szó szerint "kiöregedtek" a gyerekszerepből. Valamint megfáradt az egész Stranger Things-univerzum. A készítők túl sokáig húzták az időt...
Az évad összes része esetében nagyon sok üresjáratot és töltelékelemet éreztem, ami nem viszi előrébb a cselekményt. Pár epizódnál pedig úgy éreztem, hogy egy helyben topogunk. Azaz a rész végén ugyanott vagyunk, mint az elején...
![]()
Max és Holly nagyon sok játékidőt kap. Sokszor még többet, mint egy főbb szereplő. (Holly egyfajta újrafeldolgozott Will. Ugyanaz a forgatókönyv történik vele...) Sok a felesleges történetszál, ami később nincs kibontva. Behozták mellékgonosznak a Linda Hamilton által játszott Dr. Kay karakterét (a szerephez képest elpocsékolt nagy név, szerintem...), aki Tizi vérét akarja. Tervei szerint azzal új mutánsokat csinálna.
Itt a másik "ellényegtelenített" gonosz, azaz Vecna. Szépen kiépítették az előzményében mint főgonoszt. De az évad végére már csak egy báb, aki szintén az elmenyúzó áldozata... (8. rész közepén levő csavar.) Számomra az is egy csalódás volt, hogy a rész közepén gyakorlatilag lezavarták a végső csatát, és a második fele csak üresjárat. (Persze kell a karaktereknek egy lezárás, és egy esetleges spin-off előkészítése. De nem ilyen hosszan.)
Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor a Mentalista (Simon Baker) legyőzi ősellenségét, Red Johnt, de készül még egy évad a semmiről. Megemlíteném itt a negyedik részt, ahol tisztára a Halo sorozatban éreztem magam. Aki látta, az tudja, mire gondolok. (A katonák csak arra voltak jók, hogy a hullák számát növeljék, lőnek mindennel, amijük van, de meg sem sebzik a demogorgonokat.)
Jött Cali (nyolcas) is mint visszatérő. Na, de minek hozták vissza, mikor semmi nagyobb jelentőséget és karakterívet nem adnak neki? A kérdés költői, hisz az évadzáró megadja rá a választ. Azért, hogy be tudják áldozni a fináléban, és a teljes eredeti főcsapat túlélje. És még egy nagyobb negatívum a Willt játszó színész hosszúra nyújtott ripacskodása a 7. rész végén. (Félre ne értse senki, nem a coming out miatt!)
Ez számomra egyszernézős évad. Nem tudnék most hirtelen egy olyan dolgot felhozni, ami megfogott volna benne. A látványvilág viszont még mindig nyújtotta az elvártat.
65 Stranger Things - 5. évad (2025)
1987 őszén a város romokban hever, és hőseinket egyetlen cél egyesíti: meg kell találniuk és meg kell ölniük Vecnát. De ő eltűnt – tartózkodási helye és tervei... több»
Szereplők: Winona Ryder, Linda Hamilton, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, David Harbour