2023.10.01 13:50 Tonyka Olvasottság: 1513x
0

Sehol semmi, jóindulattal is csak középszerű

Semmi gondom a túlélős filmekkel, van egyfajta varázsuk, beleképzeljük magunkat a főhős szerepébe, viszonylag könnyen tudunk azonosulni. Rendre előkapják a témát, nemrég a magasban voltunk, máskor a tenger alatt, föld alatt stb. Simán össze lehet hozni 10/7-8-as szórakozást. Garantált, szinte adott a műfajon belüli a feszültség, izgalom, feltéve ha jól dobják össze.

Jelen alanyunk gyengesége nem a megvalósításban rejlik. Nincsenek full műanyagnak ható CGI-nagytotálok. Realisztikus környezet, látvány, ezekkel nincs gond. Még a főszereplő hölgyön sem múlt semmi.

Sehol semmi, jóindulattal is csak középszerű

Nagyon bevállalósan nyomta. Látszatra minden összeállt egy remek csatához mégpedig az életben maradásért. Akkor mi is lehet a hiba? Persze, hogy a forgatókönyv. Elképzelni nem tudom, mi alapján írják meg ezeket a minden realitást nélkülöző történeteket. Pár módosítással abszolút hihető történetvezetést lehetne összehozni. Tényleg ennyire bugyutának nézik ma már a nézőket? Tényleg nem értem a motivációt. Miért nem adnak normális keretet a mondanivalónak? Elnézem a véleményeket, és talán nekik van igazuk, nem kell ezzel foglalkozni, elég odahányni bármit a papírra. Kezdjük az elejével, hatásvadász módon adják elő a menekülést. Mellékelnek mindenféle magyarázatot a környezetet illetőleg. Előállítanak egy ordas baromságot, miszerint üldözik az anyákat, gyerekeket, terhes nőket. Gondolhatnánk, valami posztapokaliptikus világból látunk valamiféle üldözést, de hát erről szó sincs. Teljességgel szürreális, amit látunk. Halomra gyilkolnak egy rakás gyereket, családokat. Érjük be magyarázatképpen a pár piros csíkos katonával. Pedig egy normál afrikai országból menekülés, egy forradalmi tisztogatás elől mennyivel életszerűbb lenne ugye? Mindannyian tudjuk, a konténer pár perc alatt merül el, mint a kő. Ezt még be is mutatják szemléltetésképpen, főhősnőnk alkalmi tutaja meg lyukas, mint a szita. Ezt is megoldhatták volna, ha már ragaszkodtak a konténerhez, akkor kellett volna valami spec keret hozzá. Tudom is én, speciális darab, valami extra szállítmányhoz, amihez fontos a vízhatlan zárás. Vannak jó pillanatok, mint a szülés, amivel növelik az életben maradás tétjét, felelősségét. A zene szintén egész jól működik alatta. Kár érte, mert sokkal jobb lehetne, csak némi józan ész kellett volna az írók részéről.

56 Sehol  (2023)

dráma | thriller

Egy fiatal terhes nő, Mia úgy menekül egy háború sújtotta országból, hogy elrejtőzik egy tengeri konténerben egy teherhajó fedélzetén. Egy heves vihar után Mia megszüli... több»

0