2024.04.05 12:47 kabel Olvasottság: 1296x
0

Vér és lélek

Ez a sorozat fantasztikus, a Blue Eye Samurai a hős útja modell tökéletes változata, ahol katarzis, bosszú, látvány, történelem és harc olyan fúziót alkot, melyről nem tudtam levenni a szememet. Minden epizód, minden harc előre visz minket, és mindezt egy eredeti, ritkán látott grafikai stílusban teszi, olyan animációval, amit nagyobb filmekben is ritkán láttam. Ez a sorozat akár Tarantino és az Arcane szerelemgyereke is lehetne.

Főszereplőnk, Mizu, egy kissé sztoikus harcos, akit félvérként a társadalom folyamatosan elnyomott, így bosszút forral fehér apja ellen, aki otthagyta őt. A sorozat remekül mutatja be a Japán Shogun alatti társadalmát, kiemelve a nemek közti ellentéteket. A sorozat szereplői több módon mennek neki a társadalmi rendnek, és számos érdekes mellékszereplőt kapunk, a hatalomra törő segédtől az elszigetelt kovácson át egészen a prostituáltakig. Ezek a mellékszereplők szép lassan épülnek az epizódok alatt, és a hihetetlen izgalmas lezárásban már kimondottan szorítunk nekik. Ugyanez igaz az antagonistákra is, akik végre nem totál idióták vagy tervmentesek, hanem ravaszok és talpraesettek.

Vér és lélek

Van itt minden, vér, szex, erőszak és háború, az epizódok mindegyik témakört több oldalról közelítik meg. Bár főszereplőnk amolyan Force of Nature-figura, személyige inspiráló hatású a környezetére, és harci képessége minden kardcsatában lehengerlő. Bár rengeteg a véres leszámolás, a sorozat nem válik repetitívvé vagy unalmassá, hisz mindig meglepő pillanatokat kapunk el Japán történetéből, és a számos meglepő, kisebb csavart is tartogatnak az epizódok, melyeket minden esetben izgalmas irányba vittek az alkotók.

A látványvilág csodálatos, kicsit hajaz a Japán kalligráfiára, de azt egy modern köntösbe csomagolja, és fantasztikus 3D animációval vegyíti, melyben szerencsére nem anime karakterek elevenednek meg. A hatás egy furcsa kettősség, egyszer 2D és 3D közötti, és a készítők mindig tudták, melyik eszközhöz nyúljanak, hogy a legerősebb hatást váltsák ki. A festői stílus teret ad absztraktabb jeleneteknek, és a 3D segít dinamikus kameramozgásokat megjeleníteni. Mindez azonban nem érne sokat a harc koreográfia nélkül, melynél brutálisabbat nem hiszem, hogy találna a zsánerben.

Sok film és sorozat esetében alig tudok olyan dolgokat találni, amiket kimondottan jól csináltak, azonban ennek itt az ellentéte történik, nem igazán tudok olyat mondani, amit ez a sorozat elrontana vagy félrevinne.

Meg kell nézni, és támogatni kell, amikor a Netflix valami ennyire fantasztikusat alkot!

akció | animáció | kaland

Az Edo-korabeli Japánban egy kardforgató mester álruhában él, és bosszúra készül. több»

0