Míg a nyolcvanas, kilencvenes évek tele voltak jobbnál jobb kvízműsorokkal és egyéb, tényleg szórakoztató tv-show-kal, addig a kétezres évek elejére, pláne mostanra, ez a műfaj vagy teljesen eltűnt, vagy nézhetetlenségig aljasodott.
Le is szoktam ezeknek a nézéséről, hiszen azok a műsorok, amikből korábban épülni tudtunk és/vagy szórakoztattak, azok mostanra elbutult, ripacskodó, magamutogató ostobaságokká lettek.
Tisztelet a kevés kivételnek, és íme egy, Az árulók – Gyilkosság a kastélyban.
Bevallom, az első évadot nem láttam, a másodikat is csak a Nádasdy kastély szépsége és egyedisége miatt kezdtem el nézni. De sokat nem vártam tőle, egyszerűen csak emiatt ott ragadtam a tv előtt. És nem bántam meg. Nagyon jól összerakott, stratégiai, pszichológiai és taktikai képességeket igénylő reality (hogy a mai divatos megnevezést használjam).
Horror- és thrillerrajongóként elég jól át tudom látni a szövevényeket, és a lelkivilágom is egész sok mindent elbír, de néhány jelenetnél és feladatnál bizony még én is felszisszentem. Például amikor három játékosnak, nevezetesen Muri Enikőnek, Szorcsik Vikinek és Herceg Erikának a saját koporsójukba, saját sírjukba kellett befeküdni, majd egyikükre a koporsót még rá is zárták, ott azt mondtam, na, ez még nekem is durva.
Persze félreértés ne essék, a szó legjobb értelmében használva. Hiszen ez egy kiváló show! Fordulatokkal, fondorlatokkal, remekül kitalált feladatokkal és persze nagyszerűen összeválogatott szereplőkkel. Mindjárt elsőként a várurat hátborzongató kiválósággal hozó Árpa Attilát emelném ki, akiből bevallom, ilyen remek alakítást ki sem néztem volna. Az ember tényleg elhiszi, hogy a kastély szadista élvezeteket mosolyogva hajszoló, szórakozást mások félelmében és megfélemlítésében lelő, magabiztosan arrogáns urával áll szemben.
A játékosok már megosztóbbak, de valamennyiükben közös, hogy az első pillanattól láthatóan teljesen beszippantotta őket a játék, és tényleg felfokozott teljességgel élnek benne a kastély halállal és gyilkosságokkal teli mindennapjaiban. Bevallom (ez az én hiányosságom), nem mindegyiküket ismertem korábban. Vályi István, Url Izabell, Herceg Erika és Hermányi Mariann munkásságáról például semmiféle ismeretem nem volt. Utóbbi hölgyet azért is kiemelném, mert azt gondolom, az egész csapatból ő az, aki igazán gondolkodik, jól gondolkodik és jól reagál. De nagyon érdekes, hogy kiből mit hozott ki a kastélyban töltött idő, milyen érzéseket, jellemvonásokat és reakciókat, amiket talán még önmaguk sem feltétlenül ismertek.
Ezen sorok írásakor még nem tudni, ki vagy kik fogják nyerni az évadot, de akárki is lesz, megérdemelt győztes lesz. Mert ezt végigállni nem kis feladat.
Köszönjük az RTL Klubnak a franchise megvásárlását, és kérjük, hogy hasonlóan színvonalas műsorokkal éltessék tovább a műfaj reneszánszát.

A műsorban résztvevő játékosok szembeszegülnek egymással és mentális játékokat játszanak – gyilkosságok, nyomozás és hasonló esetek borzolják a kedélyeket, és a... több»
Remek írás!Minden egyes szavával egyet értek! Nagy kedvenc a műsor, szerintem az utóbbi évek legjobbja!