2024.05.12 19:39 Artemisia Olvasottság: <100x
3

Háború és béke

Az Amerikai Egyesült Államok területén alig 250 éves fennállása alatt a legjelentősebb fegyveres konfliktus az 1861–1865 között zajló Polgárháború volt. Napjainkra az USA úgy lett a világ egyik legerősebb katonai hatalma, hogy minden figyelemre méltó konfliktus elkerülte a területét, noha 20. és 21. század meghatározó összetűzéseinek aktív résztvevője volt: az I. és II. világháborúnak, a koreai és vietnámi háborúknak, a hidegháborúnak vagy épp az öbölháborúnak, de az iraki vagy afganisztáni háborúkba is beavatkozott.

Alex Garland azonban megszakítja ezt a történelmi mintát, és legújabb filmjét egy rendkívül nyugtalanító közegbe helyezi: a közeljövőben az Egyesült Államokat egy II. Polgárháború szakítja ketté. Két szakadár állam, Texas és Kalifornia kinyilvánítja függetlenségét, és Nyugati erők néven harcba száll Washingtonnal.

Háború és béke

A film azonban nem a háború mozzanataira koncentrál: a cselekmény középpontjában 4 haditudósító áll, akik a háborús zóna sűrűjén átutazva igyekeznek eljutni Washingtonba, hogy még azelőtt interjút készítsenek a 3. ciklusát töltő elnökkel, hogy a Nyugati erők lerohannák a Fehér Házat.

A road movie jellegű cselekmény során betekintést nyerünk a háború poklába, a szétlőtt városok, szenvedő civilek, fosztogatók és militáns zavargások, mindennapos gyilkosságok révén.

Ebben a nyomasztó közegben végzi a munkáját a veterán haditudósító, Lee (Kirsten Dunst), aki annyi szörnyűséget látott már, hogy szinte el is felejtette, milyen normális életet élni; társa az adrenalinfüggő Joel (Wagner Moura), aki már nem tud meglenni extrém izgalmak nélkül; hozzájuk szegődik a lelkes zöldfülű, Jessie (Cailee Spaeny), aki az út során szembesül vele, hogy mire is vállalkozott valójában; valamint a Lee idős mentora, Sammy (Stephen McKinley Henderson).

A film nem hagyományos értelemben vett háborús film, és véletlenül sem akciófilm! Az alaphelyzet és a 4 karakter sokkoló pillanatokkal teli útján keresztül beszél a háború természetéről, az egyénre és a társadalomra gyakorolt hatásairól, mindent megrázó erővel és nyers naturalizmussal.

Semmit nem tudunk meg a Polgárháború kiváltó okairól, a mögötte meghúzódó társadalmi-politikai ideológiáról, vagy az odáig vezető útról. Éppen ezért olyan letaglózó: lecsupaszítva, pusztán az emberi kegyetlenség és pusztítás szintjén mutatja be a konfliktust, vagyis minden háború magját, lényegét mutatja be. A kiváltó okok ugyanis rendkívül változatosak voltak a történelem során, a háborúk eredménye azonban végső soron ugyanaz volt: pusztítás és halál.

A film karakterei csupán apró porszemek a hadigépezetben, akik annyit tehetnek, hogy megörökítik a háború valódi arcát az utókor számára.

De vajon fog-e valaha is okulni az emberiség a saját történelméből?

Ennek fontosságát napjainkban, a 3. világháború rémképének árnyékában nem lehet eléggé hangsúlyozni, és Alex Garland figyelmeztetése felér egy kijózanító pofonnal.

akció | dráma

Az Amerikai Egyesült Államok egysége szinte teljesen megtört. Az ország mélyen megosztott, polgárháború tört ki. A demokrácia és az alkotmány mintha már régen álmok... több»

3