![]()
Érdekes felvetés, hogy egyszer majd gépek és számítógépes programok ítélkeznek felettünk, mégpedig teljesen kikapcsolva az érzelmeket, emberi érzéseket.
Ebben a történetben pontosan ez történik: a távoli jövőben Raven rendőrtisztet (Chris Pratt) a mesterséges intelligencia egyik programja elé ültetik egy székhez kötözve. A programot Rebecca Ferguson jeleníti meg. A tárgyalás alig 90 percig tart, ezen idő alatt kell Ravennek bebizonyítania ott a székben ülve (de felhasználva az AI teljes eszöztárát), hogy ártatlan. Ha a vádérték 90% alá megy, akkor megúszhatja a halálos ítéletet, ám ha marad 90% felett, akkor ott helyben megöli a szék. Érdekes ez a szitu, ám a nyomozás kicsit unalomba fullad sajnos.
![]()
Aztán a film végére megint csak felélénkülnek a dolgok: kiderül, hogy rendőri pályafutása alatt Raven elfogott és a székbe juttatott ártatlanokat is. Az egyik elítélt testvére zokon is vett egy ilyen esetet és elhatározta, hogy bosszút áll Ravenen. De persze nem árulom el, hogy miként és ki az illető, legyen csak meglepetés annak, aki még nem látta.
Összességében én elvoltam ezzel a filmmel. Nem az évszázad alkotása és Oscart sem fog kapni valószínűleg, de nem is rossz film. Főleg elgondolkodtató, hogy a mesterséges intelligencia mekkora hatalommal bír majd a jövőnkben. Ami az alakításokat illeti: Chris Pratt nem rossz, de amit igazán sajnálok, hogy a filmbeli feleségét alakító Annabelle Wallis olyan kevés szerepet kap. Szerintem különleges nő, én a 2017-es Tom Cruise-féle Múmia című filmben figyeltem rá fel. Kár, hogy nem kapott hosszabb szerepet a filmben. Végső értékelésem a Mesterséges kegyelemre: 75%.
77 Mesterséges kegyelem (2026)
akció | dráma | krimi | sci-fi | thriller
A nem túl távoli jövőben járunk, amikor az igazságszolgáltatást a mesterséges intelligencia vette kézbe, egy mindent felügyelő rendszer, amely egyszerre rendőr, bíró és... több»
Szereplők: Chris Pratt, Rebecca Ferguson, Annabelle Wallis, Kali Reis, Rafi Gavron