![]()
Érdekes felvetés, hogy egyszer majd gépek és számítógépes programok ítélkeznek felettünk, mégpedig teljesen kikapcsolva az érzelmeket, emberi érzéseket. Ebben a történetben pontosan ez történik: a távoli jövőben Raven rendőrtisztet (Chris Pratt) a mesterséges intelligencia egyik programja elé ültetik egy székhez kötözve. A programot Rebecca Ferguson jeleníti meg. A tárgyalás alig 90 percig tart, ezen idő alatt kell Ravennek bebizonyítania ott a székben ülve (de felhasználva az AI teljes eszöztárát), hogy ártatlan.
Ha vádérték 90% alá megy, akkor megúszhatja a halálos ítéletet, ám ha marad 90% felett, akkor ott helyben megöli a szék. Érdekes ez a szitu, ám a nyomozás kicsit unalomba fullad sajnos. Aztán a film végére megint csak felélénkülnek a dolgok: kiderül, hogy rendőri pályafutása alatt Raven elfogott és a székbe juttatott ártatlanokat is. Az egyik elítélt testvére zokon is vett egy ilyen esetet és alhatározta, hogy bosszút áll Ravenen.
![]()
De persze nem árulom el, hogy miként és ki az illető, legyen csak meglepetés annak aki még nem látta. Összességében én elvoltam ezzel a filmmel. Nem az évszázad alkotása és Oscart sem fog kapni valószínűleg, de nem is rossz film. Főleg elgondolkodtató, hogy a mesterséges intelligencia mekkora hatalommal bír majd a jövőnkben. Ami az alakításokat illeti: Chris Pratt nem rossz, de amit igazán sajnálok, hogy a filmbeli feleségét alakító Annabelle Wallis olyan kevés szerepet kap. Szerintem különleges nő én a 2017-es Tom Cruise féle Múmia című filmben figyeltem rá fel. Kár, hogy nem kapott hosszabb szerepet a filmben. Végső értékelésem a Mesterséges kegyelemre: 75%.
76 Mesterséges kegyelem (2026)
akció | dráma | krimi | sci-fi | thriller
A nem túl távoli jövőben járunk, amikor az igazságszolgáltatást a mesterséges intelligencia vette kézbe, egy mindent felügyelő rendszer, amely egyszerre rendőr, bíró és... több»
Szereplők: Chris Pratt, Rebecca Ferguson, Annabelle Wallis, Kali Reis, Rafi Gavron