2025.06.24 19:23 kabel Olvasottság: <100x
0

Zavar

A jó kozmikus horror onnan ismerszik meg, hogy meghaladja az emberi értelem szintjét, és valami olyat mutat, melynek megismeréséhez még kicsik vagyunk az univerzum naptárában. Pont ez a kvalitás az, ami igazán ijesztő itt, hisz mostani formánkban nem leszünk elegek ahhoz, hogy megismerjük a titkokat.

Ha ezzel a paradigmával megyünk, akkor a Kryptic tökéletes film, mert nem sokat értettem belőle. A főszereplő nő csatlakozik egy túracsoporthoz, hogy elhagyott barátnőjét keresse, aki ugyanúgy néz ki, mint ő, és egy ponton mintha le is cserélné. Majd a film road movie-vá válik, ahol mindenféle fura karakterrel futunk össze. Ezután átmegy szürreális horrorba meg drámába, csavar csavart követ, relevációk, megfejtések nélküli álmok, szörnyek és zoológia. Van itt minden, keveredve, kiforgatva. Csak az értelmét nem látom.

Gondolom, az egész valami nagy metafora lehet talán a gyerekvállalásra, vagy valami szexuális kielégülésre, esetleg valamilyen light feminista üzenettel megfűszerezve. Fontosabb szereplőink mind nők, és mind kicsit máshogy élik meg a nőiességüket. A férfiak amolyan macsó, kihasználó szerepben tűnnek fel, szexéhes vademberekként, akik szörnyként jelennek meg. Meglepően sok a sperma egy erdei horrorhoz képest.

Azt nem mondanám, hogy rossz film volt, néhol túl vontatott és ingerszegény, máshol magyarázatmentes és túl kriptikus (jé, ez a címe is, nem?). A lezárást és az utolsó negyedóra vadságát már nem értettem egyáltalán, nem is tudom, hogy van-e mit megérteni. De végül is ez a zsáner lényege, nem?

64 Kryptic  (2024)

dráma | horror | thriller

Kayt bajban van. Egy furcsa találkozás után az erdőben találja magát, és nem emlékszik semmire. Csak egy dolog biztos: ő az eltűnt szörnyvadász, Barb Valentine kiköpött mása.... több»

0